Składniki:
- puszka tuńczyka w sosie własnym,
- puszka kukurydzy,
- 15 dkg sera żółtego,
- 4 jajka,
- duża cebula,
- cytryna,
- majonez Kielecki,
- sól, pieprz,
- zielona pietruszka (niekoniecznie, jak kto lubi).
Jak przyrządzić?
Tuńczyka osączyć z zalewy na sitku (sok zachować). Skropić go na tym sitku cytryną (sok z połowy cytryny).
Kukurydzę osączyć.
Ser żółty zetrzeć na grubych oczkach.
Cebulę pokroić drobniutko, sparzyć na sitku wrzącą wodą (przelać). Ostudzić.
Jajka ugotować na twardo, drobno pokroić.
Zieloną pietruszkę drobno pokroić.
Wszystko wymieszać. Jeśli bardzo suche, skropić sokiem z tuńczyka. Dodać majonez, ile wola (zawsze będzie raczej kleiste, i takie ma być, nie należy przesadzać z ilością majonezu). Posolić, popieprzyć, odstawić w zimne miejsce. Po jakimś czasie spróbować i ewentualnie jeszcze doprawić.
Potrzebne przybory:
Zwykłe: nóż, sitko itp.
Jak podawać?
Z wędliną, z białym pieczywem.
Uwagi:
W oryginalnym przepisie miały być tylko białka z jajek. Ja jednak dodaję żółtka, te pyszne, i właśnie tak ładnie się klei.
Na objętość można dodać trochę więcej sera albo 2 jajka.
Sałatka ta przymusowo musi być u mnie na każdej imprezie, jeszcze się nie przejadła.
Kategoria dania | Sałatki i dania z warzyw |
---|---|
Czas przygotowania | 15 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 6 porcji |
Kaloryczność | średnio dużo |
Przybliżony koszt | 11 zł |
Autor | KrysiaMisia |