Omlety Traviatty

Przepis kulinarny

Składniki:

- 4 jajka - oddzielić białka od żółtek,
- mąka,
- cukier,
- śmietanka lub mleko.

Jak przyrządzić?

Białka ubić z cukrem na sztywną piankę. Żółtka ze śmietanką i mąką ( ilość - na oko) ubić mikserem, ma to miec konsystencje dość gęstą, bardziej gęste niż na naleśniki. Do tej masy wmieszać delikatnie pianę z białek i wlawac na patelnię z rozgrzanym olejem. Szybko rośnie, trzeba smażyć na małym ogniu i najlepiej pod przykryciem. Gdy zrumieni się z jednej strony przewrócić na drugą i równiez pod pzrykryciem, można dziabnąć w środek widelcem czy w środku nie jest aby surowe ciasto - wtedy gdy nie jest - omlet gotowy!

Potrzebne przybory:

Mikser, lub trzepaczka, miska, patelnia, pokrywka.

Jak podawać?

Podajemy z konfitura z wiśni, z musem jabłkowym lub czym kolwiek słodkim, wyśmienite jest z nutellą i bita śmietanką. Smacznego!

Uwagi:

Omlecik jest przepyszny, puszysty i bardzo sycący, równie dobrze można go pokroić na cząstki i polać sosem waniliowym na ciepło lub zimno.
Świetne danko na podwieczorek.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaDania główne
Trudnośćprosty
Porcje4 porcje
AutorLA TRAVIATTA

Omlety Traviatty: Podobne przepisy

Omlety Traviatty: wypróbuj również

Powiązane Tematy