Składniki:
- 4 jajka - oddzielić białka od żółtek,
- mąka,
- cukier,
- śmietanka lub mleko.
Jak przyrządzić?
Białka ubić z cukrem na sztywną piankę. Żółtka ze śmietanką i mąką ( ilość - na oko) ubić mikserem, ma to miec konsystencje dość gęstą, bardziej gęste niż na naleśniki. Do tej masy wmieszać delikatnie pianę z białek i wlawac na patelnię z rozgrzanym olejem. Szybko rośnie, trzeba smażyć na małym ogniu i najlepiej pod przykryciem. Gdy zrumieni się z jednej strony przewrócić na drugą i równiez pod pzrykryciem, można dziabnąć w środek widelcem czy w środku nie jest aby surowe ciasto - wtedy gdy nie jest - omlet gotowy!
Potrzebne przybory:
Mikser, lub trzepaczka, miska, patelnia, pokrywka.
Jak podawać?
Podajemy z konfitura z wiśni, z musem jabłkowym lub czym kolwiek słodkim, wyśmienite jest z nutellą i bita śmietanką. Smacznego!
Uwagi:
Omlecik jest przepyszny, puszysty i bardzo sycący, równie dobrze można go pokroić na cząstki i polać sosem waniliowym na ciepło lub zimno.
Świetne danko na podwieczorek.
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Trudność | prosty |
Porcje | 4 porcje |
Autor | LA TRAVIATTA |