Omlet francuski
PATRYCJA • dawno temuCiągle namawiam Was drogie Panie na jakiś deser, na coś lekkiego. Cóż jednak począć, gdy zechcemy zjeść coś bardziej sycącego? Wtedy spróbujmy się przenieść myślami do Francji. Tam bowiem zjemy klasyczny omlet francuski. Jeśli nie macie zamiaru poprzestać na myślach, możecie spróbować zrobić go w domu w lekko zmodyfikowanej wersji.
Cóż więc będziemy potrzebować do tej wspaniałej potrawy?
Składniki:
- 3–4 cebule
- 8–10 plasterków polędwicy lub szynki
- 2 łyżki stołowe tymianku i cząbru
- 5 jajek
- 2–3 łyżki mleka lub wody
- 5 dkg masła
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- sól, pieprz do smaku
Jak przygotować omlet francuski?
Rozgrzej lekko oliwę na patelni. Cebulę pokrój w półksiężyce i zeszklij na patelni. Wędlinę pokrój w kostkę, smaż razem z cebulą około 2 minuty. Dodaj tymianek i cząber. Patelnię przykryj i odstaw tak, aby farsz nie wystygł.
Następnie wbij 5 jajek do miski, dodaj 2–3 łyżki mleka lub wody, posól i popieprz do smaku. Ubijaj maksymalnie 30–40 sekund, aby pojawiły się bąbelki piany, ale żeby nie było ubite do końca.
Masło rozpuść na drugiej patelni na małym ogniu, tak aby nie przyrumienić omleta. Wlej roztrzepane jajka i smaż na małym ogniu, aż omlet przyrumieni się od spodu i całkowicie zetnie z wierzchu. Następnie na połowie omletu ułóż wcześniej przygotowany farsz i drugą połową przykryj go. Przekrój omlet na pół i zsuń na talerz. Jeden omlet wystarcza na 2 porcje.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze