Zupa gulaszowa
KAROLINA • dawno temuSycąca, pikantna, rozgrzewająca, smaczna – to przymioty, jakie można przypisać zupie idealnie nadającej się na chłodne wieczory. Wymienione cechy znamienne są również dla tradycyjnego dania kuchni węgierskiej – zupy gulaszowej. Ta smakowita potrawa jest znakomitym sposobem na polepszenie samopoczucia i poprawienie odporności. Zobacz, jakie inne specjalności kryje w sobie tradycja kuchni naszych dawnych sąsiadów oraz poznaj recepturę przyrządzania zupy gulaszowej.
Potrawy kuchni węgierskiej
Tradycja kulinarna danego kraju jest wiernym odbiciem jego dziejów. Twierdzenie to jest trafne także w odniesieniu dokuchni węgierskiej. Można zauważyć zatem w niej wiele wpływów gastronomicznych państw ościennych. Z drugiej strony Węgry stanowią źródło wielu inspiracji kulinarnych dla wielu krajów środkowoeuropejskich, ponieważ podobnie jak język tak i kuchnia naszych dawnych sąsiadów cechuje się dość dużą odrębnością. Charakterystyczną jej cechą jest powszechne stosowanie papryki – może być słodka, dodawana do potraw w postaci zmielonej, podczas gdy inne potrawy zawierają jej pikantne i nie poddane obróbce odmiany. Węgrzy często korzystając z papryki, opracowali najlepsze sposoby jej stosowania. Po pierwsze, jeżeli omawiane warzywo jest zmielone, bardzo szybko może się przypalić i zepsuć tym samym smak potraw. Warto zatem podczas doprawiania jedzenia papryką zdjąć je na chwilę z ognia. Oprócz tego należy pamiętać, że spożywanie ostrej papryki nie jest wskazane w przypadku schorzeń układu pokarmowego, stąd należy jej unikać jeżeli mamy jakiekolwiek wątpliwości dotyczące kondycji zdrowotnej naszych gości. Stosowanie papryki w znacznych ilościach jest swoistym ewenementem na tle kuchni środkowoeuropejskiej, choć węgierskie receptury zyskują w niej coraz większe uznanie i nierzadko są adaptowane do dań narodowych. Do najsłynniejszych potraw przyrządzanych przez Węgrów należą: tokań, gulasz grzybowy, zupa rybna, paprykarz cielęcy, leczo, a także węgierska zupa gulaszowa.
Przepis na zupę gulaszową
Korzystając z poniższego przepisu na zupę węgierską, możesz przyrządzić 5 porcji w około 40–50 minut.
Do ugotowania gulaszowej zupy węgierskiej potrzebujemy:
- 0,5 kg wołowiny,
- 2 cebule,
- 2 papryki czerwone,
- 1 paprykę zieloną,
- 1 dużą marchewkę,
- 1 opakowanie pomidorów bez skórki,
- 0,5 kg ziemniaków,
- 2 ząbki czosnku,
- sól,
- pieprz,
- paprykę ostrą, mieloną,
- olej.
Mięso należy dokładnie umyć i pokroić na niewielkie kawałki.
Cebula należy obrać i pokroić w kostkę, a następnie podsmażyć na oleju. Do cebuli należy dodać pokrojone mięso, a kiedy wstępnie się podsmaży, także wyciśnięte ząbki czosnku.
Podsmażone produkty zalewamy dużą ilością wody i dusimy przez około 30 minut.
Paprykę należy umyć, obrać i pokroić w kostkę. Tak samo należy postąpić z ziemniakami. Przygotowane warzywa wraz z pomidorami powinny zostać wrzucone do zupy. Zupa węgierska jest gotowa po upływie około 20 minut, kiedy wszystkie jej składniki zmiękną. Zanim zostanie podana do zjedzenia, powinna zostać przyprawiona solą, pieprzem i sporą ilością papryki.
Smacznego!
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze