Zupa z ziemniaków
DAMIESA • dawno temuRegionalne zupy polskie zyskują sobie uznanie osób degustujących ich po raz pierwszy. Krupnik, rosół czy żurek to już sztandarowe propozycje kucharzy serwujących nasze krajowe specjały obcokrajowcom. Gęste, pełne pożywnych składników i o sobie tylko właściwym smaku zachwycają turystów. Podobnie jest z podlaską zarzucajką. Ta zupa ziemniaczana z kapustą to nie lada rarytas dla podniebienia. Jeśli w najbliższym czasie jednak nie wybierasz się w te malownicze regiony, tą pełną witamin zupę możesz przygotować samodzielnie. Jak to zrobić? To bardzo proste!
Przepis na zupę
- 1 kilogram ziemniaków
- 30 dag kiszonej kapusty
- 5 dag słoniny
- 2 łyżki mąki
- włoszczyznę
- cebulę
- olej
- chleb
- ziele angielskie
- liść laurowy
- sól
- natkę pietruszki
- Ziemniaki i włoszczyznę pokrój i ugotuj w wodzie z dodatkiem soli
- Pod koniec gotowania dodaj kiszoną kapustę
- Dopraw zupę dodając ziele angielskie i liść laurowy
- Cebulka zeszklij
- Ze słoniny przygotuj skwarki
- Składniki połącz ze sobą i wymieszaj
- Wierzch zupy udekoruj natką pietruszki
- Podawaj z chlebem
Taka kartoflana zupa jest idealna na zimę. Na długo pozostawia uczucie sytości, a do tego jest pożywna i niezwykle smaczna.
Polecam wypróbować i już teraz życzę smacznego!
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze