Przepis na kremową zupę marchwiową
PATRYCJA • dawno temuMarchewka – jedno z najpopularniejszych i prawdopodobnie
najsmaczniejszych warzyw. Do jej jedzenia nie trzeba specjalnie dzieci
namawiać. Gdyby jednak twój maluch miał opory przed jedzeniem bogatych w
witaminy warzyw, włącz mu bajkę z królikiem Bugsem w roli głównej, jednym z
największych propagatorów marchewkowego szaleństwa. Poniżej znajdziecie przepis
na zupę kremową z marchewki, czyli alternatywę dla tych, którym jedzenie
marchewki na surowo znudziło się.
Składniki na 6 porcji:
- 50 dag marchewki,
- 2–3 ziemniaki,
- 1 cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- 4 łyżki oliwy z oliwek,
- 4 szklanki wywaru z warzyw (lub wody),
- szczypta gałki muszkatołowej,
- 1 łyżeczka cukru,
- sól i pieprz do smaku.
Sposób przyrządzenia:
Krok 1. Posiekać cebulę i rozgnieść dokładnie czosnek.
Krok 2. Obrać i pokroić ziemniaki i marchewkę.
Krok 3. Cebulę i czosnek zeszklić w rondelku na oliwie z
oliwek.
Krok 4. Dodać marchewkę i ziemniaki i lekko podsmażyć, ale
nie rumienić.
Krok 5. Wlać do rondla wywar/wodę.
Krok 6. Gotować na wolnym ogniu pod przykryciem do czasu, aż
warzywa zmiękną.
Krok 7. Ugotowaną zupę zmiksować, doprawić gałką
muszkatołową, łyżeczką cukru, solą i pieprzem.
Krok 8. Nalać zupę do miseczki i przyozdobić na wierzchu
śmietaną i posiekaną natką pietruszki.
Smacznego!
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze