Koktajl jagodowy
PATRYCJA • dawno temuJagody stosowane były niegdyś do leczenia różnego typu zakażeń. Do dziś zalecane są dzieciom chorym na owsicę. Ekstrakt z jagód znajduje się również w preparatach do leczenia chorób oczu. Zawarte w nich witaminy i fitoestrogeny regulują pracę układu pokarmowego, normują poziom curu we krwi oraz zwalczają wolne rodniki. Sezon na jagody trwa krótko, ale na szczęście nawet w zimie można je dostać w postaci mrożonej. Znakomicie sprawdzają się jako składnik deserów. Poniżej przepis na pyszny koktajl jagodowy.
Składniki na 5 porcji:
- 50 g cukru,
- 750 ml jogurtu naturalnego lub kefiru,
- 2 g cukru waniliowego,
- 250 g jagód (mrożonych lub świeżych).
Sposób przyrządzenia:
Świeże jagody należy przebrać i dokładnie opłukać. Mrożone wystarczy rozmrozić. DO wysokiego naczynia wlej jogurt, wsyp cukier, cukier waniliowy i jagody. Całość miksuj do czasu uzyskania jednolitej konsystencji. Koktajl podawaj schłodzony.
Koktajl może posłużyć jako sos do naleśników.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze