Jagodowe szaleństwo
URSZULA ROGALSKA • dawno temuPod koniec lata zawsze pojawiają się jagody. Koniecznie trzeba ich spróbować, a już na pewno przygotować z nimi coś pysznego do kawy i na przekąskę. Poniżej podajemy przepis na torcik jagodowy i przepyszne jagodzianki — palce lizać!
Jagodzianki
Potrzebne będą:
1 kg mąki pszennej
30 dag masła
1 szkl. śmietany
10 dag drożdży
4 łyżki cukru
4 żółtka
żółtko do smarowania bułek
Nadzienie:
Do wyboru — jagody, — dżem, — twaróg pomieszany z żółtkiem i cukrem waniliowym, — budyń
Sposób przyrządzenia:
Na stolnicy przesiać mąkę, rozkruszyć drożdże, dodać posiekany tłuszcz, śmietanę i żółtka-zagnieść ciasto.
Wstawić na 0,5 godziny do lodówki.
Po tym czasie rozwałkować placki na grubość ½ cm i wykrawać kwadraty. Wielkość kwadratu zależy od Waszych upodobań.
Na środek każdego kwadratu kłaść jagody lub wybrane przez siebie nadzienie.
Składać w formie koperty (rogami do środka). Dobrze zlepić brzegi.
Kłaść na blaszkę (wyłożoną papierem do pieczenia), zlepionym do spodu, wtedy bułeczki nie pękną. Jeśli zaś chcemy by bułeczki przypominały a'la kwiat, wtedy układamy je zlepionym do góry, pięknie się otworzą. Każdą bułeczkę smarujemy rozmąconym żółtkie. Pieczemy w 190 stopniachdo uzyskania złotego koloru.
Torcik jagodowy
Potrzebne będą:
Przepis na biszkopt — według własnego wyboru. Każdy jest dobry, nawet kupny.
Masa jagodowa:
250 g śmietany 30%
1 szklanka jogurtu naturalnego
3 łyżki cukru pudru
250g jagód
galaretka wiśniowa (najlepiej 90g)
Sposób przyrządzenia — masy jagodowej:
Śmietanę kremówkę ubić. Dodać cukier puder. Następnie delikatnie dodać jogurt naturalny i na końcu jagody. Galaretkę rozpuścić w szklance wody. Tężejącą wlać do masy. Tak przygotowaną masę wlewamy na biszkopt oczywiście wcześniej ostudzony) i całość wkładamy do lodówki. Tort jest gotowy, gdy masa porządnie stężeje.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze