Truskawkowe szaleństwo
URSZULA ROGALSKA • dawno temuOkres letni to czas nadmiaru naszych polskich owoców — porzeczek, czereśni, wiśni, ale przede wszystkim truskawek. Możesz je wykorzystać do wielu smakowitych i uwielbianych przez dzieci potraw, gdyż najczęściej są to potrawy na słodko.
Koktajl truskawkowo-waniliowyPotrzebne będą:
10 truskawek
1 opakowanie cukru waniliowego
2 łyżki lodów waniliowych
duże opakowanie jogurtu naturalnego lub maślanki
Przygotowanie:
Do miksera wrzucamy 10 truskawek, na to 1 opakowanie cukru
waniliowego, dodajemy 2 łyżki lodów waniliowych i wszystko zalewamy
np. jogurtem naturalnym lub maślanką. Miksujemy przez 1 minutę.
Naleśniki zapiekane z masą serowo-truskawkowąPotrzebne będą:
Ciasto naleśnikowe:
2 szklanki mąki
2 jajka
0,5 szklanki cukru
1 szklanka mleka
szczypta soli
odrobina oleju do wysmarowania patelni
Masa serowo-truskawkowa:
4 duże łyżki masy twarogowej lub zmielonego twarogu
2 jajka
1 opakowanie cukru waniliowego
10 truskawek
szczypta soli
0,5 szklanki cukru pudru
Przygotowanie:
Naleśniki:
Wszystkie składniki na ciasto naleśnikowe wrzucamy do miski i wyrabiamy na gładką, lejącą się masę. Gdyby masa okazała się za gęsta, warto dolać jeszcze trochę mleka. Patelnię smarujemy olejem, by nasze naleśniki nie były za suche i nie przylepiły się do patelni. Smażymy naleśniki i odkładamy je do wystygnięcia.
Masa serowo-truskawkowa:
Przygotowujemy dwie miski. W jednej wrzucamy 2 żółtka, a do drugiej białka z dwóch jajek. Do miski z białkami dorzucamy szczyptę soli i miksujemy do uzyskania konsystencji półsztywnej. Następnie dodajemy 2 łyżki cukru pudru i ubijamy na sztywną pianę. W drugiej misce z żółtkami dodajemy 4 duże łyżki masy twarogowej lub zmielonego twarogu, 1 opakowanie cukru waniliowego. Po dokładnym wymieszaniu składników wrzucamy do masy wcześniej rozdrobnione truskawki. Wszystko ze sobą dokładnie mieszamy. Na koniec dodajemy wcześniej przygotowaną pianę z białek i delikatnie mieszamy.
Naczynie żaroodporne smarujemy olejem. Włączamy piekarnik na 180 stopni. W międzyczasie na środek naleśników nakładamy łyżkę masy serowo-truskawkowej, składamy naleśnik na pół i ponownie na pół, po czym układamy na naczyniu żaroodpornym widocznym farszem do góry. Tak przygotowane wszystkie naleśniki wkładamy do piekarnika na 15 minut. Upieczone dekorujemy posypanym cukrem pudrem.
Smacznego!!!
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze