Ciasteczka, które dzieci uwielbiają!
ISABELLE • dawno temu
Nadszedł weekend, a twój maluch ma przerwę od przedszkola. Chcesz to wykorzystać i zastanawiasz się jak? Co stoi na przeszkodzie, abyście razem coś upichcili? Może jakiś pyszny deser, smaczne ciasteczka, którymi dziecko będzie mogło poczęstować w poniedziałek swoich kolegów z przedszkola, chwaląc się, że miało w tym swój udział? Nie bój się obecności dzieci w kuchni, to naprawdę świetna i rozwijająca zabawa!
Dzieci w kuchni też się rozwijają!
Wpuścić przedszkolaka do kuchni i pozwolić mu na odrobinę fantazji, to jak własnowolne wpuszczenie tornada! Nie oszukuj się, że twoje dziecko będzie poukładane i wszystko będzie robić w odpowiedniej kolejności, wykorzystując tylko potrzebne do tego sprzęty. Możliwe jest zatrzymanie uwagi malucha przez chwilę na jednej aktywności, ale nie można go ograniczać. Można przelewać, wsypywać, mieszać… A przy okazji zrobić sobie wąsy ze szczypiorku albo przeobrazić się w nosorożca, przykładając do nosa banana. Dziecko uczy się też czerpać przyjemność z przyrządzania posiłków i z samego jedzenia. Widzi, że domowy frykas jest smaczniejszy niż baton czy fast food, że nie wszystko musi być z torebki czy pudełka.
Kuchnia jest wspaniałym warsztatem twórczego myślenia. Można tworzyć nowe potrawy, niezwykłe połączenia – no bo kto ustalił, że naleśników nie smaruje się musztardą albo chałki majonezem? Można wymyślać nowe nazwy dla znanych dań albo twórczo podejść do odwiecznych kuchennych problemów, i np. kroić cebulę w okularach pływackich. Dziecko przekona się także, że pomaganie w domu jest naturalne i fajne. Maluchowi, który często przyrządza z rodzicami sałatkę, podaje sól, nakrywa do stołu, nie przyjdzie do głowy, by traktować dorosłych jak służących.
Odpowiednio się do tej kuchennej zabawy przygotuj – fartuchy, naczynia, przepisy, kuchenny sprzęt i mnóstwo uśmiechu oraz cierpliwości. Zobaczysz, w jaką śmieszną i ciekawą przygodę zabierze cię twój maluch, jeśli tylko pozwolisz mu puścić wodze fantazji!
Upieczcie pyszne ciasteczka!
Najlepiej zdecydować się na coś, co można albo zjeść od razu, albo będzie dobre jeszcze przez parę dni. Dziś proponuję wam smaczne śniadaniowe herbatniki. Plusem jest to, że można je przechowywać nawet tydzień, o ile leżą w szczelnie zamkniętej puszce. Przepis nie jest trudny i z pewnością w niektóre czynności będziesz mogła zaangażować dziecko.
Składniki:
- 1 jajko,
- 30 ml olejku migdałowego,
- 3 łyżki miodu,
- ½ łyżeczki soli,
- ½ łyżeczki cynamonu,
- 50 g chrupek ryżowych,
- 50 g prażonych migdałów (posiekanych w słupki),
- 50 g ziaren zbóż (pszenicy i jęczmienia),
- 3 łyżki zarodków pszenicy,
- 3 łyżki pełnoziarnistej mąki pszennej.
Przygotowanie:
Piekarnik rozgrzać do temperatury 150 stopni C. Wymieszać w dużej misce jajko, olejek migdałowy, miód, sól i cynamon (ty możesz wsypywać, a dziecko może mieszać za pomocą dużej, drewnianej łyżki). Dodaj mąkę, chrupki ryżowe, migdały, ziarna zbóż. Wszystko należy dobrze wymieszać (teraz możecie zamienić się rolami). Następnie przy użyciu łyżki z ciasta formujemy okrągłe, kilkucentymetrowe ciastka, które układamy na blaszce. Pieczemy około 15 minut. Przed zdjęciem z blachy ciastka trzeba całkowicie wystudzić. Następnie wrzucić ciastka do blaszanego pudełka i szczelnie zamknij. Powodzenia!
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze