Crempog, nazywane również ffroes to tradycyjne walijskie naleśniki, przyrządzane z mąki, jajek, mleka i masła. Naleśniki te najczęściej podawane są na obchodzonych przez Walijczyków uroczystościach urodzinowych - z dodatkiem masła, ryb, mięsa, malin itd. Spróbujcie naleśników po walijsku!
Z naleśnikami crempog wiąże się pewna dziecięca rymowanka w języku walijskim:
Os gwelwch chi'n dda ga i grempog?
Mae 'ngheg i'n grimp am grempog
Mae Mam rhy dlawd i brynu blawd
Mae 'Nhad rhy ddiog i weithio
Os gwelwch chi'n dda ga i grempog
Tłumaczenie na język angielski:
Please may I have a pancake?
My mouth is parched for pancakes
My mum is too poor to buy flour
My dad is too lazy to work
Please may I have a pancake?
Jak przygotować te walijskie naleśniki? Oto przepis:
Crempogs
Prep Time: 15 minutes Cook Time: 5 minutes
Ingredients:
• 2 oz/ 55g butter
• 15 fl oz/ 450 ml warm buttermilk
• 10 oz/ 275 g all purpose/plain flour
• 3 oz/ 75g sugar
• 1 tsp bicarbonate of soda
• ½ tsp salt
• 1 tbsp vinegar
• 2 eggs, well beaten
Preparation: • Stir the butter into the warmed buttermilk until melted. Gradually pour the milk and butter into the flour and beat well. Leave the mixture to stand (for a few hours if possible) for at least 30 minutes. • Stir the sugar, bicarbonate of soda, salt and vinegar into the beaten eggs. Pour this mixture into the flour and milk mixture and beat well to form a smooth batter. • Heavily grease a griddle or hot-stone and heat. Drop the batter, a tablespoon at a time onto the heated griddle and bake over a moderate heat until golden brown on both sides, then keep warm. Continue until all the batter is used up. Spread butter on each pancake and eat while warm. Based on a recipe by Gilli Davies from her book Celtic Cuisine.
Słowniczek:
- pancake – naleśnik
— parched for – spragniony czegoś
- poor– biedny
- flour – mąka
- lazy – leniwy
- buttermilk – maślanka
- all purpose/plain flour – czysta mąka (zwykła)
- bicarbonate of soda – soda oczyszczona
- vinegar – ocet
- well beaten eggs – dobrze ubite jaja
- stir – wymieszać
- melt – topić
- gradually – stopniowo
- pour– wlać
- at least – przynajmniej
- smooth batter – delikatna mikstura (ciasto)
- heavily grease – obficie natłuścić
- griddle – rodzaj patelni
- moderate heat – średni ogień
- until all the batter is used up – aż całe ciasto się zetnie
Źródła:British Food
Wikipedia
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze