Jak przyrządzić naleśniki z otrębami?
ALICJA • dawno temuJeśli szukasz zdrowego i dietetycznego przepisu – dobrze
trafiłaś. Naleśniki z otrębami to smaczne i ciekawe urozmaicenie codziennego
menu. Dzięki zawartości otrąb, są bogatym źródłem błonnika. Błonnik odgrywa
dużą rolę w profilaktyce zaparć, raka jelit, hemoroidów oraz pomaga obniżyć
poziom cholesterolu w organizmie. Jak przyrządzić to cudo?
Składniki na 12 naleśników:
- 1 i ½ szklanki mąki pszennej,
- ½ szklanki otrębów,
- ¼ szklanki otrębów owsianych,
- 2/3 granulowanej fruktozy,
- 2 łyżeczki sody do pieczenia,
- 1 łyżeczka wysuszonej skórki pomarańczowej,
- 1 filiżanka odparowanego chudego mleka,
- 2 białka z jajek.
Sposób przyrządzenia:
Krok 1. Pierwsze sześć składników wrzucić do głębokiej miski
i dobrze wymieszać.
Krok 2. Roztrzepać jajka, dodać do nich mleko i wymieszać.
Wlać je do miski z sześcioma składnikami i dobrze wymieszać.
Krok 3. Patelnię wysmarowaną masłem rozgrzać na średnim
ogniu.
Krok4. Na patelnię wlewać po ¼ szklanki ciasta. Można
smażyć naleśniki w formie placuszków, po kilka na patelni. Kiedy naleśniki
złapią złoty kolor należy przewrócić je na drugą stronę.
Krok 5. W razie potrzeby smarować patelnię masłem.
Krok 6. Gotowe naleśniki można podawać z sacharyną,
niesłodzonym sosem jabłkowym lub sosem truskawkowym.
Smacznego!
Źródło: R. Haas, Piękną być, Łódź 1993
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze