Naleśniki z bananami
DAMIESA • dawno temuSłodkie naleśniki to rarytas, któremu trudno jest się oprzeć. Zamiast zatem serwować sobie tuczące i mało odżywcze łakocie, lepiej raz na jakiś czas spróbować przygotować taki obiad. Zaspokoi on naszą potrzebę na słodkie, a do tego pozostawi uczucie sytości na bardzo długo. Ponieważ sezon na owoce jeszcze się nie zaczął, dziś przepis na naleśniki z bananami i czekoladą.
Przygotuj:
- 0,5 litra mleka,
- 8 czubatych łyżek mąki,
- 2 banany,
- cukier puder,
- śmietanę kremówkę,
- 3 jajka,
- sól,
- olej,
- cukier.
Sposób wykonania.
- 1. Do mleka wbij dwa jajka i energicznie mieszaj aż do całkowitego rozpuszczenia. 2. Dodaj do całości mąkę i mieszaj aż do powstania gęstej masy. 3. Do masy dodaj kilka łyżek cukru i łyżkę soli. 4. Ciasto lej na rozgrzaną patelnię (jeśli nie chcesz używać oleju, możesz smażyć je także na suchej patelni) i smaż z dwóch stron, aż masa zrobi się lekko brązowa. 5. Naleśniki posmaruj dość grubą warstwą śmietany kremówki wymieszanej z cukrem pudrem. 6. Banany rozgnieć widelcem, włóż do naleśników i zwiń w rulon bądź trójkąt. 7. Czekoladę rozpuść w rondelku i jeszcze gorącą polej naleśniki.
Naleśniki możemy udekorować bitą śmietaną, posypaną startą czekoladą i rodzynkami oraz garstką migdałów czy bakalii.
Taki deser jest dość kaloryczny, ale czy nie warto raz na jakiś czas pozwolić sobie na słodkie odstępstwo od diety?
Palce lizać!
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze