Naleśniki z serem
DAMIESA • dawno temu • 2 komentarzeNaleśniki to danie na tyle uniwersalne, że w sferze nadzienia możemy puścić wodze fantazji i zwyczajnie poeksperymentować. Dla łasuchów słodkości proponuję te z polewą z cynamonem.
Przygotuj:
- 0,5 litra mleka
- 8 czubatych łyżek mąki
- 45 gramów białego sera
- śmietanę
- 3 jajka
- cynamon
- sól
- olej
- cukier
- paczkę rodzynek
Przepis na naleśniki z serem
- W mleku rozmieszaj dwa jajka, aż do całkowitego rozpuszczenia
- Dodaj do całości mąkę i mieszaj tak długo, aż powstanie lekko kleista masa
- Do masy wrzuć kilka łyżek cukru i łyżkę soli
- Ciasto lejemy na rozgrzaną patelnię (jeśli nie chcemy użyć oleju możemy smażyć je także na suchej patelni) i smażymy z dwóch stron, aż masa zrobi się lekko brązowa
- Ser biały rozgniatamy widelcem w miseczce
- 3 żółtka ucieramy z cukrem, aż powstanie puszysty kogel-mogel, a następnie dodajemy go sera białego, tworząc słodki twarożek
- Do ¾ szklanki śmietany dodajemy łyżkę cynamonu i trzy łyżki cukru
- Gotowe naleśniki nadziewamy przygotowanym nadzieniem i polewamy słodką polewą
- Wierzch można posypać rodzynkami
Smacznego!
Ten artykuł ma 2 komentarze
Pokaż wszystkie komentarze