Jak ograniczyć cukry?
DAMIESA • dawno temuPisałam już Wam o tym, jak odtłuścić posiłki. Tym razem zatem postaram się dać Wam kilka wskazówek, jak sprawić, by to co jecie, nie dostarczało Wam zbyt dużo cukru, który przyczynia się do próchnicy i otyłości.
Po pierwsze czytaj etykiety na opakowaniach. Soki zwykle zawierają sporą ilość cukru, ale w niektórych z nich wartość ta jest znacznie obniżona, a czasami sięga nawet zera (np. soki grejpfrutowe).
Unikaj napojów gazowanych. Nawet woda barwiona sokiem jest tucząca, bo zawiera cukier, więc niektóre jej rodzaje możnaby z powodzeniem nazwać „oranżadopodobnymi”. Jeśli już nachodzi Cię pragnienie spożycia „czegoś z bąbelkami”, postaw na gazowaną wodę mineralną, a poziom cukru uzupełnij czymś zdrowym np. zmiksowanymi owocami. Taki drink nie dość, że zaspokoi uczucie głodu i „ssania” w żołądku, to do tego dostarczy Ci mocy witamin.
Herbatę możesz posłodzić miodem. W porównaniu do cukru, łyżka miodu na 20 kcal mniej! Alternatywa jest także fruktoza.
Nie muszę chyba wspominać o omijaniu cukierni szerokim łukiem, ale potrzeby sięgnięcia po słodki deser trudno się oprzeć. W tym przypadku postaw na galaretkę. W porównaniu do łakoci ociekających czekoladą, czy kremem, jest małokaloryczna, a udekorowana owocami na pewno pozwoli na jakiś czas zaspokoić chętkę na słodycze.
Unikaj gumy do żucia z cukrem. Nie dość, że działa szkodliwie na zęby, to stanowi ten rodzaj pokarmu, dzięki któremu pochłaniamy puste kalorie.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze