Ziemniaki z kiełbasą - stare, polskie danie
OLIWKA . • dawno temuZiemniaki z kiełbasą to bardzo proste i bardzo stare danie, a równie stara zasada mówi, że najprostsze pomysły są najlepsze. I rzeczywiście, w tym przypadku sprawdza się to znakomicie. Tę potrawę przygotujesz szybko i bez żadnych komplikacji. A smak? Cóż, normalny, wiejski, pyszny.
Przygotuj:
- 25 dag kiełbasy
- pół kilograma ziemniaków
- 2 łyżki oleju
- cebulę
- 2 łyżki mąki
- ewentualnie starty zółty ser
1. Połóż kiełbasę na rozgrzanym tłuszczu i przysmaż ją na brązowy kolor.
2. Wyjmij mięso i ostudź je, a następnie pokrój w kostkę.
3. Na tłuszczu wytopionym z kiełbasy zeszklijcebulę, dodaj 2 łyżki mąki i rozprowadź odrobiną wody, by powstał sos.
4. Pora na ziemniaki gotowane i pokrojone w talarki. Musisz je teraz włożyć do sosu i dokładnie wymieszać.
5. Ziemniaki z kiełbasą już prawie gotowe. Wsyp je do naczynia żaroodpornego i przekładaj kiełbasą. Na samej górze powinny znaleźć się ziemniaki.
6. Piecz danie ziemniaczane pół godziny.
7. Kiedy zapiekanka ziemniaczana będzie zrobiona, możesz posypać ją startym żółtym serem. Smacznego!
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze