Zapiekanka z ziemniaków
![Oliwka .](https://m.kafeteria.pl/default-female-29937fb77cd7362ef,20,20,1,0.png)
![](https://m.kafeteria.pl/zapiekanka-ziemniaczana--04d988b,730,0,0,0.jpg)
![](https://i.wpimg.pl/100x0/m.autokult.pl/vnjbcw5keq8ribvkghb0gmh4-6388312.png)
To nie jest zwykła zapiekanka ziemniaczana. To zapiekanka z ziemniaków i piwa. Jak ją przygotować? Nie ma tu nic trudnego. Wystarczy włożyć wszystkie smaczne składniki do naczynia żaroodpornego i zalać je chmielowym napojem. Przepis uwielbiany przez studentów, bo tani, prosty i… i tyle wystarczy.
Przygotuj:
- 2 kg ziemniaków
- kilogram cebuli
- 12 dag masła
- 0,5 l śmietanki
- butelkę piwa
- 10 dag startego parmezanu
- gałkę muszkatołową
- sól
- pieprz
![](https://i.wpimg.pl/100x0/m.autokult.pl/vnjbcw5keq8ribvkghb0gmh4-6388312.png)
1. Posiekaj drobno cebulę i przesmaż ją z połową masła na wolnym ogniu. Zdejmij ją, gdy tylko zacznie się rumienić.
2. Obierz ziemniakii pokrój je w cienkie plasterki.
3. Właściwie nie masz więcej pracy. Teraz wystarczy w żaroodpornym naczyniu układać warstwami ziemniaki i cebulę.
4. I jeszcze najważniejsze: sos do zapiekanki. Wymieszaj piwo ze śmietanką, dodaj sól, pieprz, gałkę i parmezan. Zalej zapiekankę z ziemniaków, a na samej górze połóż kilka kawałków masła.
5. Zapiekanka cebulowa będzie gotowa po 2 godzinach w piekarniku nagrzanym do 220 stopni. Danie ziemniaczane można podawać do pieczonych mięs lub jako osobną potrawę z dodatkiem zielonej sałaty. Smacznego!
![](https://i.wpimg.pl/100x0/m.autokult.pl/vnjbcw5keq8ribvkghb0gmh4-6388312.png)
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze