Jak zrobić placuszki z cukinii?
OLIWKA . • dawno temuPlacuszki z cukinii… czy może być coś lepszego? Są bardzo łatwe do przygotowania i zdrowe. Możesz je podawać zarówno na obiad, w towrzystwie ziemniaków i surówki, jak i na kolację i wtedy nie trzeba już dodatków. Warto wykorzystywać to, co daje nam natura, a w sierpniu dostajemy między innymi cukinię. Takie wrzywne placki będą smakowały każdmu. Potrawy wegetariańskie nie są przecież tylko dla wegetarian.
Przygotuj:
- 1 cukinię
- 25 dag pieczarek
- 1 paprykę
- bułkę tartą
- 10 dag sera żółtego
- ząbek czosnku
- jajko
- kminek, majerranek, zioła prowansalskie, bazylię i oregano
Krok 1
Placuszki z cukinii będą ozdobione warzywne. Pokrój więc paprykę w kostkę, a pieczarki zetrzyj na tarce. Włóż warzywa na patelnię i duś 10 minut. Dopraw przeciśniętym przez praskę czosnkiem.
Krok 2
Obierz cukinię i pokrój w plastry. Placuszki wegetariańskie powinny mieć około pół centymetra grubości.
Krok 3
Obtocz placuszki z cukinii najpierw w jajku, a potem w bułce i usmaż z obu stron.
Krok 4
Pod koniec smażenia nałóż na kotlety warzywne paprykę i pieczarki i posyp wszystko startym serem.
Krok 5
Smaż jeszcze chwilę.
Krok 6
Placuszki z cukinii gotowe. Smacznego!
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze