Jak zrobić placki ziemniaczane po galicyjsku?
OLIWKA . • dawno temuPlacki ziemniaczane to pyszne wegetariańskie danie, za którym przepadają także mięsożercy. Przygotowuje się je dosłownie chwilę, a można się nimi zajadać bardzo długo. To prawda, że przez smażenie na oleju nie są zbyt dietetyczne, ale możemy zrezygnować z kolacji i już będziemy usprawiedliwione. Nie warto odmawiać sobie wszystkich smacznych dań tylko dla pięknej figury.
Przygotuj:
- pół kilograma ziemniaków
- 1 białą cebulę i 1 czerwoną
- 2 jajka
- 2 łyżki mąki pszennej
- 20 dag twarogu
- 4 łyżki śmietany 18%
- pieprz, sól
- olej do smażenia
Krok 1
Umyj i obierzziemniaki i białą cebulę. Zetrzyj wszystko na tarce. Oczywiście znacznie szybciej będzie, jeśli użyjesz robota kuchennego.
Krok 2
Do mieszanki dodaj mąkę i jajka. Dokładnie połącz wszystkie składniki oraz dopraw solą i pieprzem.
Krok 3
Przyszła pora na smażenie placków ziemniaczanych. Nalej na patelnię olej (około 5 łyżek) i nałóż na nią dwie takie same warstwy ciasta ziemniaczanego. Smaż placki z obu stron, aż uzyskają złoty kolor.
Krok 4
Placki ziemniaczane po galicyjsku nie obejdą się bez twarogu. Dokładnie go rozetrzyj i dodaj czerwoną cebulę (pokrojoną w kostkę) oraz śmietanę. Dopraw mieszankę solą i pieprzem.
Krok 5
Galicyjskie placki ziemniaczane już prawie zrobione. Teraz połóż je na talerzu i zegnij na pół. Na spodnią warstwę nałóż twaróg. Brawo! Smacznego!
Krok 6
Jeśli chcesz, by placki miały jeszcze bardzie wyrazisty smak, dodaj do masy starty żółty ser, najlepiej pikantny. Czy przepisy wegetariańskie nie sa pyszne?
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze