Jak zrobić placki ziemniaczane po galicyjsku?



Placki ziemniaczane to pyszne wegetariańskie danie, za którym przepadają także mięsożercy. Przygotowuje się je dosłownie chwilę, a można się nimi zajadać bardzo długo. To prawda, że przez smażenie na oleju nie są zbyt dietetyczne, ale możemy zrezygnować z kolacji i już będziemy usprawiedliwione. Nie warto odmawiać sobie wszystkich smacznych dań tylko dla pięknej figury.
Przygotuj:
- pół kilograma ziemniaków
- 1 białą cebulę i 1 czerwoną
- 2 jajka
- 2 łyżki mąki pszennej
- 20 dag twarogu
- 4 łyżki śmietany 18%
- pieprz, sól
- olej do smażenia

Krok 1
Umyj i obierzziemniaki i białą cebulę. Zetrzyj wszystko na tarce. Oczywiście znacznie szybciej będzie, jeśli użyjesz robota kuchennego.
Krok 2
Do mieszanki dodaj mąkę i jajka. Dokładnie połącz wszystkie składniki oraz dopraw solą i pieprzem.
Krok 3
Przyszła pora na smażenie placków ziemniaczanych. Nalej na patelnię olej (około 5 łyżek) i nałóż na nią dwie takie same warstwy ciasta ziemniaczanego. Smaż placki z obu stron, aż uzyskają złoty kolor.
Krok 4
Placki ziemniaczane po galicyjsku nie obejdą się bez twarogu. Dokładnie go rozetrzyj i dodaj czerwoną cebulę (pokrojoną w kostkę) oraz śmietanę. Dopraw mieszankę solą i pieprzem.
Krok 5
Galicyjskie placki ziemniaczane już prawie zrobione. Teraz połóż je na talerzu i zegnij na pół. Na spodnią warstwę nałóż twaróg. Brawo! Smacznego!
Krok 6
Jeśli chcesz, by placki miały jeszcze bardzie wyrazisty smak, dodaj do masy starty żółty ser, najlepiej pikantny. Czy przepisy wegetariańskie nie sa pyszne?

Najnowsze

Złoty naszyjnik w codziennych stylizacjach – jak go nosić, by wyglądać stylowo?
MATERIAŁ PROMOCYJNY
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze