Najdziwniejsze owoce i warzywa świata

10. CherimoyaTen owoc w kształcie serca jest szorstki na zewnątrz, ale sam miąższ jest delikatny i kremowy. Dojrzała cherimoya to połączenie smaków ananasów i bananów.
Zdjęcie owocu / Shutterstock

10. Cherimoya
Ten owoc w kształcie serca jest szorstki na zewnątrz, ale sam miąższ jest delikatny i kremowy. Dojrzała cherimoya to połączenie smaków ananasów i bananów.

9. Pomelo, czyli pomarańcza olbrzymiaPomelo wygląda jak wielki grejpfrut, ale jest znacznie od niego słodsze. Warto jeść je samo jako drugie śniadanie lub w sałatce.
Zdjęcie autorstwa Mariya Prokopyuk / CC BY

9. Pomelo, czyli pomarańcza olbrzymia
Pomelo wygląda jak wielki grejpfrut, ale jest znacznie od niego słodsze. Warto jeść je samo jako drugie śniadanie lub w sałatce.

8. Myrciaria caulifloraOwoc ten wielkością podobny jest do śliwki, ale smakiem odpowiada bardziej winogronom. Pochodzący z Brazylii przysmak jest dość unikatowy ze względu na to, że rośnie bezpośrednio na korze drzewa. Owoc ten można zrywać i jeść na surowo, przerabiać na dżem lub na wino.
Zdjęcie autorstwa mauroguanandi / CC BY

8. Myrciaria cauliflora
Owoc ten wielkością podobny jest do śliwki, ale smakiem odpowiada bardziej winogronom. Pochodzący z Brazylii przysmak jest dość unikatowy ze względu na to, że rośnie bezpośrednio na korze drzewa. Owoc ten można zrywać i jeść na surowo, przerabiać na dżem lub na wino.

7. Ogórek kiwanoWygląda nieco jak z kosmosu, ale owoc ten rośnie w Afryce Południowej, Kalifornii i Nowej Zelandii. Owoc ten ma cytrusowy posmak, który porównywany jest do połączenia smaków ogórka, limonki i banana.
Zdjęcie autorstwa _e.t / CC BY

7. Ogórek kiwano
Wygląda nieco jak z kosmosu, ale owoc ten rośnie w Afryce Południowej, Kalifornii i Nowej Zelandii. Owoc ten ma cytrusowy posmak, który porównywany jest do połączenia smaków ogórka, limonki i banana.

6. Kalafior romanescoCzy to kalafior czy brokuł? Niektórzy opisują smak tego dziwnego warzywa jako połączenie smaków tych dwóch warzyw z posmakiem orzechowym. Jednak niech jego wygląd cię nie zwiedzie, kalafior romanesco można bardzo łatwo przygotować, podobnie jak brokuły czy kalafior.
Zdjęcie autorstwa IsaacMao / CC BY

6. Kalafior romanesco
Czy to kalafior czy brokuł? Niektórzy opisują smak tego dziwnego warzywa jako połączenie smaków tych dwóch warzyw z posmakiem orzechowym. Jednak niech jego wygląd cię nie zwiedzie, kalafior romanesco można bardzo łatwo przygotować, podobnie jak brokuły czy kalafior.

5. UgliTa perła Jamajki nie jest z zewnątrz przyjazna dla oka. Jednak smak jest nieziemski – jest to połączenie mandarynki z grejpfrutem. Można jeść ugli na surowo lub wycisnąć, aby uzyskać szklankę orzeźwiającego soku.
Zdjęcie autorstwa Scott Veg / CC BY

5. Ugli
Ta perła Jamajki nie jest z zewnątrz przyjazna dla oka. Jednak smak jest nieziemski – jest to połączenie mandarynki z grejpfrutem. Można jeść ugli na surowo lub wycisnąć, aby uzyskać szklankę orzeźwiającego soku.

4. Pitaja, czyli smoczy owocCiężko będzie nie zauważyć tego owocu, jeśli jest dostępny w twoim supermarkecie, ze względu na jego różową skórkę. Pitaja jest nie tylko soczysta, lecz także jest dobrym źródłem witaminy C i błonnika. Smak można porównać do gruszki z czarnymi nasionami jak u kiwi.
Zdjęcie autorstwa Pick him! / CC BY

4. Pitaja, czyli smoczy owoc
Ciężko będzie nie zauważyć tego owocu, jeśli jest dostępny w twoim supermarkecie, ze względu na jego różową skórkę. Pitaja jest nie tylko soczysta, lecz także jest dobrym źródłem witaminy C i błonnika. Smak można porównać do gruszki z czarnymi nasionami jak u kiwi.

3. Fioletowe ziemniakiZiemniaki te pochodzą z Japonii i mają słodkawy smak. Najlepszy w nich jest element zaskoczenia. Fioletowe ziemniaki są dobrym źródłem witamin A oraz C i można zastąpić nimi zwykłe ziemniaki w typowych daniach, aby zaskoczyć gości na następnym niedzielnym obiedzie.
Zdjęcie ziemniaków / Shutterstock

3. Fioletowe ziemniaki
Ziemniaki te pochodzą z Japonii i mają słodkawy smak. Najlepszy w nich jest element zaskoczenia. Fioletowe ziemniaki są dobrym źródłem witamin A oraz C i można zastąpić nimi zwykłe ziemniaki w typowych daniach, aby zaskoczyć gości na następnym niedzielnym obiedzie.

2. DurianDurian to jeden z tych produktów, które ludzie kochają lub ich nienawidzą. Wszystko w tym owocu, od szpiczastej skórki i cuchnącego zapachu, sprawi, że dobrze się zastanowisz, zanim go spróbujesz. Jednak na tych, którzy się odważą, czeka kremowa niespodzianka o posmaku wanilii, banana i cebuli.
Zdjęcie autorstwa Hafiz Issadeen / CC BY

2. Durian
Durian to jeden z tych produktów, które ludzie kochają lub ich nienawidzą. Wszystko w tym owocu, od szpiczastej skórki i cuchnącego zapachu, sprawi, że dobrze się zastanowisz, zanim go spróbujesz. Jednak na tych, którzy się odważą, czeka kremowa niespodzianka o posmaku wanilii, banana i cebuli.

1. SoliródJeśli zastanawiasz się co to za dziwny twór szparagowo-kaktusowy znajdujący się w twojej sałatce, to jest to prawdopodobnie soliród. Jak sama nazwa wskazuje ma on słony posmak i można go spożywać na surowo lub gotować na parze.
Zdjęcie autorstwa Dendroica cerulea / CC BY

1. Soliród
Jeśli zastanawiasz się co to za dziwny twór szparagowo-kaktusowy znajdujący się w twojej sałatce, to jest to prawdopodobnie soliród. Jak sama nazwa wskazuje ma on słony posmak i można go spożywać na surowo lub gotować na parze.

Podziel siÄ™:

Przeczytaj także:

Także w kategorii Kuchnia:

Dietetyczne spaghetti Zapach ryby - jak się go pozbyć? Tuńczyk z makaronem Rozrywkowe gotowanie jajka Gęsina – najlepsza wśród drobiu? O wyższości gęsiny nad innymi rodzajami mięs Kurczak w sosie curry Na uspokojenie – gorąca melisa Parzenie herbaty - jak długo? Domowe fast-foody Naleśniki gryczane Jak zrobić bigos, pyszny bigos? 2 aromatyczne dania z tymiankiem