Najdziwniejsze owoce i warzywa świata

10. CherimoyaTen owoc w kształcie serca jest szorstki na zewnątrz, ale sam miąższ jest delikatny i kremowy. Dojrzała cherimoya to połączenie smaków ananasów i bananów.
Zdjęcie owocu / Shutterstock

10. Cherimoya
Ten owoc w kształcie serca jest szorstki na zewnątrz, ale sam miąższ jest delikatny i kremowy. Dojrzała cherimoya to połączenie smaków ananasów i bananów.

9. Pomelo, czyli pomarańcza olbrzymiaPomelo wygląda jak wielki grejpfrut, ale jest znacznie od niego słodsze. Warto jeść je samo jako drugie śniadanie lub w sałatce.
Zdjęcie autorstwa Mariya Prokopyuk / CC BY

9. Pomelo, czyli pomarańcza olbrzymia
Pomelo wygląda jak wielki grejpfrut, ale jest znacznie od niego słodsze. Warto jeść je samo jako drugie śniadanie lub w sałatce.

8. Myrciaria caulifloraOwoc ten wielkością podobny jest do śliwki, ale smakiem odpowiada bardziej winogronom. Pochodzący z Brazylii przysmak jest dość unikatowy ze względu na to, że rośnie bezpośrednio na korze drzewa. Owoc ten można zrywać i jeść na surowo, przerabiać na dżem lub na wino.
Zdjęcie autorstwa mauroguanandi / CC BY

8. Myrciaria cauliflora
Owoc ten wielkością podobny jest do śliwki, ale smakiem odpowiada bardziej winogronom. Pochodzący z Brazylii przysmak jest dość unikatowy ze względu na to, że rośnie bezpośrednio na korze drzewa. Owoc ten można zrywać i jeść na surowo, przerabiać na dżem lub na wino.

7. Ogórek kiwanoWygląda nieco jak z kosmosu, ale owoc ten rośnie w Afryce Południowej, Kalifornii i Nowej Zelandii. Owoc ten ma cytrusowy posmak, który porównywany jest do połączenia smaków ogórka, limonki i banana.
Zdjęcie autorstwa _e.t / CC BY

7. Ogórek kiwano
Wygląda nieco jak z kosmosu, ale owoc ten rośnie w Afryce Południowej, Kalifornii i Nowej Zelandii. Owoc ten ma cytrusowy posmak, który porównywany jest do połączenia smaków ogórka, limonki i banana.

6. Kalafior romanescoCzy to kalafior czy brokuł? Niektórzy opisują smak tego dziwnego warzywa jako połączenie smaków tych dwóch warzyw z posmakiem orzechowym. Jednak niech jego wygląd cię nie zwiedzie, kalafior romanesco można bardzo łatwo przygotować, podobnie jak brokuły czy kalafior.
Zdjęcie autorstwa IsaacMao / CC BY

6. Kalafior romanesco
Czy to kalafior czy brokuł? Niektórzy opisują smak tego dziwnego warzywa jako połączenie smaków tych dwóch warzyw z posmakiem orzechowym. Jednak niech jego wygląd cię nie zwiedzie, kalafior romanesco można bardzo łatwo przygotować, podobnie jak brokuły czy kalafior.

5. UgliTa perła Jamajki nie jest z zewnątrz przyjazna dla oka. Jednak smak jest nieziemski – jest to połączenie mandarynki z grejpfrutem. Można jeść ugli na surowo lub wycisnąć, aby uzyskać szklankę orzeźwiającego soku.
Zdjęcie autorstwa Scott Veg / CC BY

5. Ugli
Ta perła Jamajki nie jest z zewnątrz przyjazna dla oka. Jednak smak jest nieziemski – jest to połączenie mandarynki z grejpfrutem. Można jeść ugli na surowo lub wycisnąć, aby uzyskać szklankę orzeźwiającego soku.

4. Pitaja, czyli smoczy owocCiężko będzie nie zauważyć tego owocu, jeśli jest dostępny w twoim supermarkecie, ze względu na jego różową skórkę. Pitaja jest nie tylko soczysta, lecz także jest dobrym źródłem witaminy C i błonnika. Smak można porównać do gruszki z czarnymi nasionami jak u kiwi.
Zdjęcie autorstwa Pick him! / CC BY

4. Pitaja, czyli smoczy owoc
Ciężko będzie nie zauważyć tego owocu, jeśli jest dostępny w twoim supermarkecie, ze względu na jego różową skórkę. Pitaja jest nie tylko soczysta, lecz także jest dobrym źródłem witaminy C i błonnika. Smak można porównać do gruszki z czarnymi nasionami jak u kiwi.

3. Fioletowe ziemniakiZiemniaki te pochodzą z Japonii i mają słodkawy smak. Najlepszy w nich jest element zaskoczenia. Fioletowe ziemniaki są dobrym źródłem witamin A oraz C i można zastąpić nimi zwykłe ziemniaki w typowych daniach, aby zaskoczyć gości na następnym niedzielnym obiedzie.
Zdjęcie ziemniaków / Shutterstock

3. Fioletowe ziemniaki
Ziemniaki te pochodzą z Japonii i mają słodkawy smak. Najlepszy w nich jest element zaskoczenia. Fioletowe ziemniaki są dobrym źródłem witamin A oraz C i można zastąpić nimi zwykłe ziemniaki w typowych daniach, aby zaskoczyć gości na następnym niedzielnym obiedzie.

2. DurianDurian to jeden z tych produktów, które ludzie kochają lub ich nienawidzą. Wszystko w tym owocu, od szpiczastej skórki i cuchnącego zapachu, sprawi, że dobrze się zastanowisz, zanim go spróbujesz. Jednak na tych, którzy się odważą, czeka kremowa niespodzianka o posmaku wanilii, banana i cebuli.
Zdjęcie autorstwa Hafiz Issadeen / CC BY

2. Durian
Durian to jeden z tych produktów, które ludzie kochają lub ich nienawidzą. Wszystko w tym owocu, od szpiczastej skórki i cuchnącego zapachu, sprawi, że dobrze się zastanowisz, zanim go spróbujesz. Jednak na tych, którzy się odważą, czeka kremowa niespodzianka o posmaku wanilii, banana i cebuli.

1. SoliródJeśli zastanawiasz się co to za dziwny twór szparagowo-kaktusowy znajdujący się w twojej sałatce, to jest to prawdopodobnie soliród. Jak sama nazwa wskazuje ma on słony posmak i można go spożywać na surowo lub gotować na parze.
Zdjęcie autorstwa Dendroica cerulea / CC BY

1. Soliród
Jeśli zastanawiasz się co to za dziwny twór szparagowo-kaktusowy znajdujący się w twojej sałatce, to jest to prawdopodobnie soliród. Jak sama nazwa wskazuje ma on słony posmak i można go spożywać na surowo lub gotować na parze.

Podziel się:

Przeczytaj także:

Także w kategorii Kuchnia:

Właściwości buraka Pomysł na pyszną roladę schabową pieczoną z orzechami Przepis na sos grzybowy Bez tego dania Boże Narodzenie nie będzie świętem, czyli jak przyrządzić pyszny, tradycyjny bigos? Przepis na kruche ciasto Czekolada łagodzi ból Sorbet malinowy Zdrowa żywność jest w cenie! Co z kuchni warto zabrać do łazienki Przepisy kulinarne - sałata lodowa Właściwości octu jabłkowego Krewetki z grilla - jak je przygotować?