5 mitów dotyczących warzyw i owoców
DANUTA CAPIGA • dawno temuO tym, że warzywa i owoce są zdrowe i niezbędne w naszej diecie, wiemy wszyscy. Ostatnio na ich temat funkcjonuje wiele mitów. Więc warto wiedzieć, co kryją w sobie te produkty i w jakiej postaci najlepiej je podawać.
O tym, że warzywa i owoce są zdrowe i niezbędne w naszej diecie, wiemy wszyscy. Ostatnio na ich temat funkcjonuje wiele mitów. Więc warto wiedzieć, co kryją w sobie te produkty i w jakiej postaci najlepiej je podawać.
Wszystkie owoce mają podobne właściwości, wszystkie dostarczają witamin, błonnika, mikroelementów, naturalnych cukrów, ale znacznie się różnią między sobą ilością tych składników. Mitem jest, że najwięcej witaminy C jest w cytrusach, ponieważ najwięcej jej znajdziemy w naszej rodzimej, czarnej porzeczce, która ma dodatkowo właściwości przeciwzapalne i napotne. Duża ilość witaminy C jest również w zielonej natce pietruszki, czerwonej i białej kapuście.
Często słyszymy, że ziemniaki trzeba odstawić z naszej diety, gdyż są tuczące. Ziemniaki ugotowane i podane na talerzu bez okraszania skwarkami, masłem, sosami lub nieodsmażane są zdrowe i dietetyczne. Nie należy gotować ich zbyt długo, bo tracą wartości odżywcze. Najzdrowsze są gotowane na parze, w mundurkach, pieczone w piekarniku.
Panuje przekonanie, że najzdrowsze owoce i warzywa to te zjadane na surowo. Świeże warzywa i owoce są najbardziej odżywcze w momencie zerwania, później dzięki niektórym enzymom tracą część składników odżywczych.
Warto wiedzieć, że gotowana marchew i pomidory pomagają uwolnić karotenoidy i likopen, które blokują rozwój komórek rakowych w organizmie, dlatego w takiej postaci są łatwiej przyswajalne. W rzeczywistości poddane termicznej obróbce pomidory mają sześć razy więcej likopenu niż taka sama ilość świeżych.
Nie należy łączyć w sałatkach pomidora z ogórkiem. Ogórek za sprawą enzymu o nazwie askorbinaza, niszczy witaminę C zawartą w pomidorze. Wystarczy dodać do 3 litrów soku z pomidorów łyżeczkę soku z ogórka, aby usunąć witaminę C. Czasami należy też zrezygnować z pomidorów na rzecz soków czy koncentratów pomidorowych, które posiadają znaczne ilości likopenu, usuwającego wolne rodniki i chroniącego organizm przed chorobami.
Mitem też jest fakt, że owoce można jeść bez ograniczeń. Posiadają one cukry proste, które sprzyjają odkładaniu tłuszczu. Najlepiej wybierać owoce o niskim indeksie glikemicznym takie jak: jabłka, pomarańcze, gruszki, morele, czereśnie, wiśnie, truskawki, maliny, brzoskwinie, żurawinę.
Generalnie uważa się, że wszystkie warzywa i owoce pełnią ważną rolę w żywieniu człowieka. Na nic zda się cała armia super zdrowych owoców i warzyw, jeśli nie będziemy znać zasad zdrowego odżywiania.
Źródło: informacja prasowa Patrycja Wilczyńska
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze