Czy znasz rośliny, których owoce spożywasz? Sprawdź się!
10. Komosa ryżowa
Komosa ryżowa uprawiana jest od tysięcy lat na obszarach Ameryki Południowej, a jej nasiona stanowią źródło cennego dla organizmu białka. Roślina ta ma charakterystyczne, długie łodygi, które mogą osiągnąć nawet do 9 metrów wysokości.
9. Drzewo migdałowe
Migdały wiele lat temu stanowiły przysmak starożytnych Rzymian. Obecnie są one równie popularną przekąską. Rosną na krzewie osiągającym rozmiary 10 metrów. Jego piękne, bladoróżowe kwiaty zakwitają w okolicy wczesnej wiosny, a jego owoce stanowią właśnie migdały – podłużne pestkowce o spłaszczonym kształcie.
8. Kakaowiec właściwy
To właśnie z jego owoców pozyskuje się masło kakaowe oraz kakao – składniki doskonale wpływające na nasze samopoczucie i odczuwanie błogostanu. Największe uprawy kakaowca występują w Afryce.
7. Wilec ziemniaczany
Bulwa tej rośliny to doskonale nam znany batat – słodki ziemniak obfitujący w cukry złożone i skrobię. Wilec ziemniaczany charakteryzuje się silnie rozgałęzionymi łodygami zakończonymi jasnozielonymi liśćmi.
6. Len zwyczajny
Łodygi tej rośliny są zakończone pięknymi, niebieskimi kwiatami, które wzbogacają otaczający je krajobraz. Z kolei owoce to płaskie nasiona, które na pewno doskonale znasz, tzw. siemię lniane.
5. Nanercz zachodni
Nanercz zachodni jest masowo uprawiany w obrębie tropikalnych obszarów świata. Jego owoc składa się z dwóch części, tj. jabłka nanerczowego oraz dobrze nam znanego pestkowca – orzecha nerkowego.
4. Smaczliwka
Smaczliwka to drzewo, na którym rośnie doskonale nam znany owoc o charakterystycznym, zielonym, tłustym miąższu – awokado. Można ją spotkać głównie w krajach tropikalnych oraz śródtropikalnych.
3. Szparag lekarski
Szparag lekarski to gatunek byliny, której młode pędy (znane nam jako szparagi) stanowią jego część jadalną. Jego uprawa została rozpowszechniona na wielu obszarach całego świata.
2. Seler zwyczajny
Seler zwyczajny to roślina charakteryzująca się dosyć intensywnym i specyficznym zapachem. Jego korzeń i liście są popularnymi składnikami zup i sałatek.
1. Kawowiec
Już po samej nazwie można się domyślić, co jest owocem tego krzewu. Są nimi pestkowce, które zawierają w sobie po dwa nasiona o spłaszczonym kształcie. To z nich przyrządzana jest powszechnie wszystkim znana kawa.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze