Czy znasz rośliny, których owoce spożywasz? Sprawdź się!

10. Komosa ryżowaKomosa ryżowa uprawiana jest od tysięcy lat na obszarach Ameryki Południowej, a jej nasiona stanowią źródło cennego dla organizmu białka. Roślina ta ma charakterystyczne, długie łodygi, które mogą osiągnąć nawet do 9 metrów wysokości.
Zdjęcie autorstwa net_efekt / CC BY

10. Komosa ryżowa
Komosa ryżowa uprawiana jest od tysięcy lat na obszarach Ameryki Południowej, a jej nasiona stanowią źródło cennego dla organizmu białka. Roślina ta ma charakterystyczne, długie łodygi, które mogą osiągnąć nawet do 9 metrów wysokości.

9. Drzewo migdałoweMigdały wiele lat temu stanowiły przysmak starożytnych Rzymian. Obecnie są one równie popularną przekąską. Rosną na krzewie osiągającym rozmiary 10 metrów. Jego piękne, bladoróżowe kwiaty zakwitają w okolicy wczesnej wiosny, a jego owoce stanowią właśnie migdały – podłużne pestkowce o spłaszczonym kształcie.
Zdjęcie autorstwa tree-species / CC BY

9. Drzewo migdałowe
Migdały wiele lat temu stanowiły przysmak starożytnych Rzymian. Obecnie są one równie popularną przekąską. Rosną na krzewie osiągającym rozmiary 10 metrów. Jego piękne, bladoróżowe kwiaty zakwitają w okolicy wczesnej wiosny, a jego owoce stanowią właśnie migdały – podłużne pestkowce o spłaszczonym kształcie.

8. Kakaowiec właściwyTo właśnie z jego owoców pozyskuje się masło kakaowe oraz kakao – składniki doskonale wpływające na nasze samopoczucie i odczuwanie błogostanu. Największe uprawy kakaowca występują w Afryce.
Zdjęcie autorstwa Claus Bunks

8. Kakaowiec właściwy
To właśnie z jego owoców pozyskuje się masło kakaowe oraz kakao – składniki doskonale wpływające na nasze samopoczucie i odczuwanie błogostanu. Największe uprawy kakaowca występują w Afryce.

7. Wilec ziemniaczanyBulwa tej rośliny to doskonale nam znany batat – słodki ziemniak obfitujący w cukry złożone i skrobię. Wilec ziemniaczany charakteryzuje się silnie rozgałęzionymi łodygami zakończonymi jasnozielonymi liśćmi.
Zdjęcie autorstwa Miya / CC BY

7. Wilec ziemniaczany
Bulwa tej rośliny to doskonale nam znany batat – słodki ziemniak obfitujący w cukry złożone i skrobię. Wilec ziemniaczany charakteryzuje się silnie rozgałęzionymi łodygami zakończonymi jasnozielonymi liśćmi.

6. Len zwyczajnyŁodygi tej rośliny są zakończone pięknymi, niebieskimi kwiatami, które wzbogacają otaczający je krajobraz. Z kolei owoce to płaskie nasiona, które na pewno doskonale znasz, tzw. siemię lniane.
Zdjęcie autorstwa D. Gordon E. Robertson / CC BY

6. Len zwyczajny
Łodygi tej rośliny są zakończone pięknymi, niebieskimi kwiatami, które wzbogacają otaczający je krajobraz. Z kolei owoce to płaskie nasiona, które na pewno doskonale znasz, tzw. siemię lniane.

5. Nanercz zachodniNanercz zachodni jest masowo uprawiany w obrębie tropikalnych obszarów świata. Jego owoc składa się z dwóch części, tj. jabłka nanerczowego oraz dobrze nam znanego pestkowca – orzecha nerkowego.
Zdjęcie autorstwa Vinayaraj / CC BY

5. Nanercz zachodni
Nanercz zachodni jest masowo uprawiany w obrębie tropikalnych obszarów świata. Jego owoc składa się z dwóch części, tj. jabłka nanerczowego oraz dobrze nam znanego pestkowca – orzecha nerkowego.

4. SmaczliwkaSmaczliwka to drzewo, na którym rośnie doskonale nam znany owoc o charakterystycznym, zielonym, tłustym miąższu – awokado. Można ją spotkać głównie w krajach tropikalnych oraz śródtropikalnych.
Zdjęcie autorstwa B.navez / CC BY

4. Smaczliwka
Smaczliwka to drzewo, na którym rośnie doskonale nam znany owoc o charakterystycznym, zielonym, tłustym miąższu – awokado. Można ją spotkać głównie w krajach tropikalnych oraz śródtropikalnych.

3. Szparag lekarskiSzparag lekarski to gatunek byliny, której młode pędy (znane nam jako szparagi) stanowią jego część jadalną. Jego uprawa została rozpowszechniona na wielu obszarach całego świata.
Zdjęcie autorstwa Rob Ireton / CC BY

3. Szparag lekarski
Szparag lekarski to gatunek byliny, której młode pędy (znane nam jako szparagi) stanowią jego część jadalną. Jego uprawa została rozpowszechniona na wielu obszarach całego świata.

2. Seler zwyczajnySeler zwyczajny to roślina charakteryzująca się dosyć intensywnym i specyficznym zapachem. Jego korzeń i liście są popularnymi składnikami zup i sałatek.
Zdjęcie autorstwa Rasbak / CC BY

2. Seler zwyczajny
Seler zwyczajny to roślina charakteryzująca się dosyć intensywnym i specyficznym zapachem. Jego korzeń i liście są popularnymi składnikami zup i sałatek.

1. KawowiecJuż po samej nazwie można się domyślić, co jest owocem tego krzewu. Są nimi pestkowce, które zawierają w sobie po dwa nasiona o spłaszczonym kształcie. To z nich przyrządzana jest powszechnie wszystkim znana kawa.
Zdjęcie autorstwa Forest & Kim Starr / CC BY

1. Kawowiec
Już po samej nazwie można się domyślić, co jest owocem tego krzewu. Są nimi pestkowce, które zawierają w sobie po dwa nasiona o spłaszczonym kształcie. To z nich przyrządzana jest powszechnie wszystkim znana kawa.

Podziel się:

Przeczytaj także:

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy

Pokaż wszystkie komentarze

Także w kategorii Kuchnia:

Rotująca kuchnia. Instalacja artystyczna z kuchnią w tle Jak zrobić piernik? Barszcz ukraiński Dieta warzywno owocowa Ryba po grecku - na ciepło i na zimno „Policyjny” pojemnik na ciastka Jak pić alkohol? Smaki Armenii – cz. II One apple a day, czyli kalendarz z jabłkami Przepis na tzatziki Drukarka do żywności Electrolux Gotowanie w Kopenhadze