Kt贸re owoce jagodowe s膮 najzdrowsze?
10. Dobroczynny wp艂yw owoc贸w jagodowych na organizm cz艂owieka
Zar贸wno 艣wie偶e, jak i mro偶one owoce jagodowe stanowi膮 藕r贸d艂o cennych dla naszego聽organizmu sk艂adnik贸w. Mog膮 one spowalnia膰 procesy starzenia, zwi臋ksza膰 odporno艣膰聽organizmu na dzia艂anie drobnoustroj贸w chorobotw贸rczych, a tak偶e chroni膰 ustr贸j cz艂owieka聽przed chorobami uk艂adowymi. Zastanawiasz si臋, kt贸re owoce jagodowe b臋d膮 najlepsze dla聽ciebie?
9. 呕urawina
Owoce 偶urawiny s膮 bogatym 藕r贸d艂em proantocyjanidyn 鈥 flawonoid贸w posiadaj膮cych聽w艂a艣ciwo艣ci przeciwbakteryjne oraz przeciwwirusowe. Mog膮 one znacz膮co zwi臋kszy膰聽odporno艣膰 organizmu. Poza tym, zwi膮zki te chroni膮 uk艂ad sercowo-naczyniowy i zapobiegaj膮聽schorzeniom serca.
8. Jagody goji
Te owoce zawieraj膮 w sk艂adzie a偶 18 aminokwas贸w i witaminy z grupy B. Regularne聽spo偶ywanie jag贸d goji stymuluje prac臋 systemu immunologicznego, a tak偶e spowalnia procesy聽starzenia si臋 sk贸ry. Badania kliniczne potwierdzi艂y r贸wnie偶 stymuluj膮cy wp艂yw tych owoc贸w聽na prac臋 m贸zgu.
7. Maliny
Najnowsze badania kliniczne potwierdzaj膮, 偶e maliny stanowi膮 doskona艂y 艣rodek聽wspomagaj膮cy walk臋 z nadmiarem tkanki t艂uszczowej. Substancje w nich zawarte ograniczaj膮聽wch艂anianie t艂uszcz贸w w uk艂adzie pokarmowym.
6. Truskawki
Truskawki to owoce o wysokiej zawarto艣ci witaminy C, kt贸ra uczestniczy w procesie聽tworzenia kolagenu w sk贸rze. Co wi臋cej, regularne spo偶ywanie truskawek mo偶e zmniejsza膰聽markery stanu zapalnego, takie jak bia艂ko CRP, kt贸re zwi膮zane jest ze zwi臋kszonym聽ryzykiem wyst膮pienia zawa艂u serca, udaru m贸zgu oraz niekt贸rych nowotwor贸w.
5. Bor贸wka
Na podstawie bada艅 klinicznych wiadomo, 偶e spo偶ywanie bor贸wek mo偶e ogranicza膰 przyrost聽masy cia艂a nawet u os贸b na diecie wysokot艂uszczowej. Ponadto, owoce te obni偶aj膮 poziom聽cukru we krwi, a tak偶e reguluj膮 poziom cholesterolu ca艂kowitego.
4. Jagody
Owoce te w 85% sk艂adaj膮 si臋 z wody i stanowi膮 bogate 藕r贸d艂o b艂onnika pokarmowego.聽Silne przeciwutleniacze zawarte w jagodach chroni膮 organizm przed stanami zapalnymi,聽m贸zg przed uszkodzeniami, a oczy przed niekt贸rymi chorobami (np. za膰m膮).
3. Je偶yny
To bogate 藕r贸d艂o witaminy C niezb臋dnej dla prawid艂owego funkcjonowania organizmu.聽Stymuluj膮 prac臋 uk艂adu pokarmowego, a tak偶e zapobiegaj膮 zatrzymywaniu si臋 nadmiaru聽wody w organizmie. Zawarte w nich zwi膮zki przeciwutleniaj膮ce spowalniaj膮 procesy聽starzenia, a tak偶e zmniejszaj膮 ryzyko wyst膮pienia niekt贸rych nowotwor贸w.
2. Jagoda peruwia艅ska
Ten cenny dla naszego zdrowia owoc, zwany r贸wnie偶 z艂ot膮 jagod膮 Ink贸w, stanowi聽bogate 藕r贸d艂o witamin z grupy B oraz bia艂ka. Jagoda peruwia艅ska doskonale wp艂ywa na聽procesy metaboliczne zachodz膮ce w organizmie i 艂agodzi dolegliwo艣ci ze strony uk艂adu聽pokarmowego.
1. Jagody acai
Jagody acai korzystnie wp艂ywaj膮 na uk艂ad sercowo-naczyniowy, gdy偶 przyczyniaj膮 si臋聽do obni偶enia poziomu cholesterolu we krwi. Badania kliniczne potwierdzaj膮 r贸wnie偶聽pozytywny wp艂yw tych zwi膮zk贸w na regulacj臋 ci艣nienia krwi.
Ten artyku艂 nie ma jeszcze komentarzy
Poka偶 wszystkie komentarze