Które owoce jagodowe są najzdrowsze?
10. Dobroczynny wpływ owoców jagodowych na organizm człowieka
Zarówno świeże, jak i mrożone owoce jagodowe stanowią źródło cennych dla naszego organizmu składników. Mogą one spowalniać procesy starzenia, zwiększać odporność organizmu na działanie drobnoustrojów chorobotwórczych, a także chronić ustrój człowieka przed chorobami układowymi. Zastanawiasz się, które owoce jagodowe będą najlepsze dla ciebie?
9. Żurawina
Owoce żurawiny są bogatym źródłem proantocyjanidyn – flawonoidów posiadających właściwości przeciwbakteryjne oraz przeciwwirusowe. Mogą one znacząco zwiększyć odporność organizmu. Poza tym, związki te chronią układ sercowo-naczyniowy i zapobiegają schorzeniom serca.
8. Jagody goji
Te owoce zawierają w składzie aż 18 aminokwasów i witaminy z grupy B. Regularne spożywanie jagód goji stymuluje pracę systemu immunologicznego, a także spowalnia procesy starzenia się skóry. Badania kliniczne potwierdziły również stymulujący wpływ tych owoców na pracę mózgu.
7. Maliny
Najnowsze badania kliniczne potwierdzają, że maliny stanowią doskonały środek wspomagający walkę z nadmiarem tkanki tłuszczowej. Substancje w nich zawarte ograniczają wchłanianie tłuszczów w układzie pokarmowym.
6. Truskawki
Truskawki to owoce o wysokiej zawartości witaminy C, która uczestniczy w procesie tworzenia kolagenu w skórze. Co więcej, regularne spożywanie truskawek może zmniejszać markery stanu zapalnego, takie jak białko CRP, które związane jest ze zwiększonym ryzykiem wystąpienia zawału serca, udaru mózgu oraz niektórych nowotworów.
5. Borówka
Na podstawie badań klinicznych wiadomo, że spożywanie borówek może ograniczać przyrost masy ciała nawet u osób na diecie wysokotłuszczowej. Ponadto, owoce te obniżają poziom cukru we krwi, a także regulują poziom cholesterolu całkowitego.
4. Jagody
Owoce te w 85% składają się z wody i stanowią bogate źródło błonnika pokarmowego. Silne przeciwutleniacze zawarte w jagodach chronią organizm przed stanami zapalnymi, mózg przed uszkodzeniami, a oczy przed niektórymi chorobami (np. zaćmą).
3. Jeżyny
To bogate źródło witaminy C niezbędnej dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Stymulują pracę układu pokarmowego, a także zapobiegają zatrzymywaniu się nadmiaru wody w organizmie. Zawarte w nich związki przeciwutleniające spowalniają procesy starzenia, a także zmniejszają ryzyko wystąpienia niektórych nowotworów.
2. Jagoda peruwiańska
Ten cenny dla naszego zdrowia owoc, zwany również złotą jagodą Inków, stanowi bogate źródło witamin z grupy B oraz białka. Jagoda peruwiańska doskonale wpływa na procesy metaboliczne zachodzące w organizmie i łagodzi dolegliwości ze strony układu pokarmowego.
1. Jagody acai
Jagody acai korzystnie wpływają na układ sercowo-naczyniowy, gdyż przyczyniają się do obniżenia poziomu cholesterolu we krwi. Badania kliniczne potwierdzają również pozytywny wpływ tych związków na regulację ciśnienia krwi.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze