Właściwości pomelo
ALICJA • dawno temuPomelo to olbrzymia pomarańcza pochodząca z Malezji, przypominająca wielkością i wyglądem grejpfruta. W smaku jest od niego zdecydowanie słodszy. Owoc pomelo może być żółty, żółtozielony lub różowy i ważyć ponad 2 kg. Obecnie cieszy się dużym zainteresowaniem nie tylko w kuchni, ale i w medycynie.
Wpływ na zdrowie
Owoc polecany jest na:
- otyłość,
- refluks i zgagę,
- miażdżycę,
- wzmocnienie odporności,
- poprawę stanu skóry.
Jak jeść pomelo?
Pomelo spożywa się przede wszystkim na surowo. Po obdarciu grubej skórki zjadamy miąższ o żółtym lub różowym zabarwieniu. W sklepach możemy spotkać również soki z pomelo oraz jego skórkę w postaci kandyzowanej, która znakomicie sprawdza się jako dodatek do ciast i deserów. Wybieraj jak najcięższe owoce, gdyż im lżejszy owoc, tym mniej soku zawiera i tym dłużej leżakuje na sklepowej półce.
Pomelo — wartości odżywcze
Najwięcej substancji zdrowotnych i antyutleniających zawiera biały miąższ, ukryty pod skórką. Dlatego wyciskając sok z owocu postaraj się zostawić na owocu jak najwięcej białej otoczki podczas ściągania skórki. Owoc bogaty jest w witaminę C, B1 i B2, beta karoten oraz wapń.
Kalorie pomelo
100 g owocu zawiera 44 kcal.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze