Awokado - zielona energia
ALICJA • dawno temuTen południowoamerykański owoc o ciemnozielonej skórce uważany był przez Inków za silny afrodyzjak. Ze względu na stosunkowo dużą zawartość tłuszczów nienasyconych — 18–30% - awokado jest prawdziwą bombą energetyczną. Dlatego warto spożywać go na śniadanie czy uzupełnić nim dietę podczas treningu. Co jeszcze kryje w sobie awokado?
Wartości odżywcze awokado
Miękki i tłusty miąższ zawiera witaminy z grupy B, witaminę C, D i E oraz karoteny i białko. Ze względu na brak cukru, awokado polecane są cukrzykom. Ponadto powinny spożywać go osoby cierpiące na anemię, nadciśnienie czy choroby przewodu pokarmowego.
Pasta z awokado
Z awokado przyrządza się masło i pasty. Owoc najlepiej smakuje po skropieniu go cytryną. Wystarczy go umyć, przekroić na pół, wyjąć pestkę, obrać, rozgnieść widelcem i polać odrobiną soku z cytryny. Oprócz pasty cytrynowej, rozdrobnione awokado można połączyć z rozdrobnionym czosnkiem i solą. Dobrze komponuje się również w sałatkach. Sam owoc jest zbyt tłusty i mdły, żeby spożywać go bez dodatków. Kupując awokado wybieraj te, które mają miękką skórkę. Jeśli kupisz twardy owoc, wystarczy zawinąć go w gazetę i odstawić na 2 dni w ciepłe miejsce, to dojrzeje.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze