Nie jedz ich jeszcze przez PONAD MIESIĄC! NOWALIJKI mogą szkodzić zdrowiu
Do czerwca warto zrezygnować głównie z młodych warzyw korzeniowych, jak botwina, rzodkiewka czy marchew i zastąpić je szczypiorkiem, rzeżuchą czy kiełkami.
Polacy w jednym tygodniu zjadają zaledwie 10–15 różnych produktów, tymczasem eksperci podkreślają, że powinno być ich aż 60. Niewystarczająco zróżnicowana dieta to przyczyna niedoborów, osłabienia organizmu i różnorodnych schorzeń.
Jak komponować posiłki i z jakich suplementów diety korzystać, aby dostarczać organizmowi odpowiednią ilość witamin i minerałów? Specjalista ds. żywienia Agnieszka Piskała tłumaczy, jak w czasie przesilenia skutecznie i zdrowo się odżywiać.
Choć wydają się być cennym źródłem wartości odżywczych, jeszcze przez ponad miesiąc należy unikać nowalijek, które w większości przypadków zawierają niepożądane hormony wzrostu i nitrozoaminy. Do czerwca warto zrezygnować głównie z młodych warzyw korzeniowych, jak botwina, rzodkiewka czy marchew, i zastąpić je szczypiorkiem, rzeżuchą czy kiełkami, które z łatwością można wyhodować samodzielnie.
W diecie powinny znaleźć się witaminy C i B, a także A i E. Aby osiągnąć najlepsze rezultaty i zadbać o wysoką wchłanialność składników odżywczych, należy wybierać tylko suplementy jedno- lub dwuskładnikowe. Nie powinny dostarczać one więcej niż 80 proc. dziennego zapotrzebowania na dany składnik.
Przedawkowanie, zwłaszcza witamin, które rozpuszczają się w tłuszczach, może skutkować uszkodzeniem wątroby, śledziony czy tkanki tłuszczowej, a zamiast oczekiwanych efektów, powodować odwrotne skutki.
Źródło: TVP
Źródło zdjęć: Shutterstock
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze