Korzyści z jedzenia ogórków
10. Ogórek korzystny dla zdrowia?
Ogórek stanowi doskonałą przekąskę między posiłkami czy dodatek do sałatek. To ważny element diety, gdyż posiada zbawienny wpływ na zdrowie człowieka. Zastanawiasz się, jakie korzyści może przynieść ci regularne spożywanie tego warzywa?
9. Uzupełnia niedobory wody
Ogórek stanowi mocno orzeźwiający, lekki produkt spożywczy idealny do schrupania w upalny dzień. Warzywo to w 95% składa się z wody i chroni organizm przed odwodnieniem w upalne dni.
8. Może złagodzić objawy kaca
Po powrocie z imprezy obfitującej w alkohol warto zjeść ogórka. Zawarte w jego składzie witaminy z grupy B oraz elektrolity mogą znacząco zmniejszyć nasilenie złego samopoczucia pojawiającego się kilka godzin po spożyciu alkoholu.
7. Zapewnia uczucie sytości
W ogórku zawarte są duże ilości błonnika pokarmowego. Składnik ten nie tylko reguluje pracę układu pokarmowego, ale również szybko zapewnia uczucie sytości. Poza tym, ogórki zawierają niewiele kalorii i w ramach przekąski można zjeść ich dużą ilość.
6. Obniża poziom cholesterolu we krwi
W ogórkach zawarte są sterole roślinne, które są nam dobrze znane ze swojego korzystnego wpływu na układ sercowo-naczyniowy. Związki te obniżają poziom złego cholesterolu we krwi. Osoby dotknięte schorzeniami serca powinny jeść to warzywo każdego dnia.
5. Korzystnie wpływa na układ pokarmowy
Regularne spożywanie ogórka może zredukować problemy trawienne, takie jak zgaga, zaparcia czy wrzody. Jest to związane z dużą zawartością wody w tym warzywie, która wypłukuje toksyny kumulujące się każdego dnia w układzie trawiennym.
4. Zwalcza nieświeży oddech
Umieszczenie plasterka ogórka na kilka minut w obrębie jamy ustnej może skutecznie zredukować nieprzyjemny zapach z ust. Zawarte w ogórku składniki odżywcze neutralizują działanie bakterii odpowiedzialnych za powstawanie przykrego oddechu.
3. Redukuje zmęczenie oczu
Położenie na kilka minut plasterków świeżego ogórka na powieki to jeden ze skutecznych sposobów redukujących worki i cienie pod oczami. Poza tym, zawarte w ogórku składniki doskonale nawilżają skórę okolicy oczu.
2. Zmniejsza ryzyko wystąpienia raka
W ogórku zawarte są związki określane mianem lignanów, które mogą uchronić organizm przed rozwojem choroby nowotworowej w jego obrębie. Poza tym, warzywa te zawierają silne przeciwutleniacze, które chronią komórki przed uszkodzeniami DNA spowodowanymi działalnością wolnych rodników.
1. Zapobiega utracie pamięci
Badania naukowe sugerują, że regularne spożywanie ogórków może uchronić człowieka przed utratą pamięci związaną z wiekiem. Ma to związek z obecnym w jego składzie flawonolem, który wspomaga układ pamięciowy i wzmacnia układ nerwowy.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze