ModaOgórki kiszone - właściwości

Ogórki kiszone - właściwości

Ogórki kiszone - właściwości
Damiesa
18.07.2011 23:20, aktualizacja: 19.07.2011 01:20

Kiszone warzywa świetnie pasują jako przystawka do dań z grilla. Zielone ogórki nadają się do tego idealnie. Ponoć znane są one ze swoich właściwości odchudzających. Aby jednak dowiedzieć się, czy tama metoda odchudzania działa, wypadałoby sprawdzić ją na własnej skórze. Z czasem rezultaty mogą przejść najśmielsze oczekiwania. Wato zatem podjąć tę próbę!

Ten rodzaj warzywa pojawia się w dietach nader często z tego względu, że jest on środkiem do osiągnięcia wymarzonej sylwetki. Jego działanie polega na oczyszczaniu organizmu z zalegających toksyn, przez co spalanie tkanki tłuszczowej jest o wiele szybsze i skuteczniejsze. Ogórek składa się ze sporych ilości wody, a więc spożywanie go nie wpływa destrukcyjnie na sylwetkę. W 100 g jest tylko 6 kcal! A jaka jest wartość odżywcza tego warzywa? Otóż ogórek zielony jest bogaty w takie witaminy jak A i B. Można w nim znaleźć również kwas foliowy. Zawarta w nim witamina C występuje w zwiększonej ilości zwłaszcza w soku z ogórków kiszonych. Jego picie zapobiega zatem infekcjom. Komponując zdrowe drugie śniadanie pod postacią kanapek należy pamiętać o tym, że ogórka kiszonego nie wolno zestawiać z pomidorem. Te warzywa nie idą ze sobą w parze, bo ich połączenie powoduje, że witamina C zostaje całkowicie zlikwidowana! Jeśli chodzi o wpływ ogórka na zdrowie, to zbawiennie działa on na drogi moczowe, a także poprawia trawienie, likwidując uporczywe zaparcia. Ogórki kiszone nie są jednak polecane osobom z chorobą wrzodową żołądka. Ich spożywanie przy takiej dolegliwości mogłoby bowiem spowodować szereg groźnych powikłań.

Kiszone warzywa – jak działają na zdrowie i sylwetkę?

Ogórki w czasie ich kiszenia podwajają swoją ilość witaminy C oraz B6 i B12. Z tego powodu są one polecane osobom zmagającym się z anemią. Powodują bowiem lepsze przyswajanie żelaza, czyniąc walkę z chorobą łatwiejszą.

Na korzyść jedzenia ogórków kiszonych przemawia także fakt, że są one lekkostrawne i skutecznie oczyszczają organizm z toksyn i metali ciężkich. Zupa ogórkowa będzie więc świetnym pomysłem na danie obiadowe, podobnie jak chłodnik ogórkowy. Ponadto sprzyjają one lepszemu przyswajaniu pokarmów i wspomagają wydzielenie kwasów żołądkowych. Ogórki kiszone przyczyniają się również do szybszego usuwania wody z organizmu, dzięki czemu likwidują obrzęki i zastój płynów. Dieta jest bardziej efektywna głównie za sprawą ich właściwości, wspomagających perystaltykę jelit. Do tego ich jedzenie powoduje, że szybko osiąga się uczucie sytości, a zbędny tłuszcz spalany jest o wiele szybciej. Jakby tego było mało, ogórki kiszone pomagają zwalczać infekcje. Warto więc dodawać je do kanapek, sałatek warzywnych czy po prostu spożywać zawsze wtedy, kiedy odczuwa się uczucie narastającego głodu. Nie bez znaczenia będą użyte do kiszenia przyprawy takie jak liść laurowy, pieprz, ziele angielskie, koper włoski czy gorczyca. Wszystkie one będą dodawały ogórkom jeszcze lepszego aromatu, a do tego spowodują, że spożywanie tego rodzaju kiszonki wpłynie na skuteczne zahamowanie apetytu. Takie działanie pozwoli przemóc chęć podjadania między posiłkami.

Źródło artykułu:WP Kobieta
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także