Poznaj korzyści z jedzenia marchewki
10. Marchewka na zdrowie
Marchewka stanowi doskonały dodatek do wielu dań – urozmaica ich walory smakowe, a także ze względu na swoją intensywną barwę nadaje potrawom atrakcyjny wygląd. Co więcej, można ją przyrządzić zarówno na surowo, jak i na miękko. Warto wiedzieć, że spożywanie tego warzywa niesie dla zdrowia wiele korzyści.
9. Zdrowe oczy
Marchewka zawiera dużą ilość witaminy A, która jest niezbędna dla zachowania dobrej kondycji wzroku. Jej niedobór objawia się wystąpieniem schorzeń oczu, a także zaburzeniami widzenia.
8. Korzystnie działa na spermę
Na podstawie badań klinicznych wiadomo, że regularne spożywanie marchewek może się przyczynić do poprawy jakości spermy. Zawarty w ich składzie beta-karoten może zwiększyć ruchliwość plemników nawet o 10%.
7. Przyśpiesza procesy regeneracji
Zawarta w marchewce witamina K wspomaga procesy gojenia skóry. Co więcej, stanowi ona niezbędny element w procesie mineralizacji kości.
6. Zwalcza zaparcia
W marchewce zawarta jest duża ilość błonnika, który poprawia perystaltykę jelit i reguluje rytm wypróżnień. Poza tym, związek ten zmniejsza poziom cholesterolu we krwi i redukuje uczucie głodu.
5. Działa przeciwko infekcjom
Warto wiedzieć, że marchewka to warzywo zaliczane do jarzyn wykazujących silne właściwości lecznicze. Stosuje się ją często w medycynie naturalnej, jako środek zwalczający infekcje. Wystarczy nałożyć odrobinę papki z marchewki na partię skóry objętą stanem zapalnym.
4. Zapobiega nowotworom
Zawarty w marchewce falkarinol może uchronić organizm przed rozwojem choroby nowotworowej. Badania naukowe potwierdzają również, że związek ten ogranicza wzrost komórek nowotworowych u osób dotkniętych tym schorzeniem.
3. Wygładza skórę
3. Wygładza skórę
Marchewki są cennym dla naszej skóry źródłem witaminy A. Jej niedobór przyczynia się do wystąpienia suchości skóry, a tym samym pogłębienia zmarszczek. Chociażby z tego względu warto jeść marchewki, które przyczyniają się do poprawy wyglądu cery.
2. Chroni układ sercowo-naczyniowy
2. Chroni układ sercowo-naczyniowy
W marchewkach zawarte są duże ilości beta-karotenu i luteiny – związków znanych z korzystnego wpływu na system naczyniowy organizmu człowieka. Mogą one znacząco zmniejszyć ryzyko wystąpienia chorób serca, a także ryzyko zawału.
1. Chroni zęby
1. Chroni zęby
W trakcie spożywania marchewki dochodzi do wytworzenia dużej ilości śliny w obrębie jamy ustnej. To z kolei przyczynia się do zmniejszenia ilości bakterii odpowiedzialnych za powstawanie płytki nazębnej i próchnicy.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze