Jedz marchew i chudnij!
PATRYCJA KARPIŃSKA • dawno temuStosujesz dietę odchudzającą? Kontroluj wielkość porcji i zawartość kaloryczną spożywanych posiłków. Zadbaj także, aby w twoim jadłospisie nie zabrakło warzyw i owoców, takich jak marchew, które przeważnie nie zawierają dużo kalorii, za to dostarczają organizmowi niezbędnych składników odżywczych. Dlaczego warto włączyć ją do diety?
Marchew a składniki odżywcze
Gdy spożywasz mniej kalorii, aby stracić wagę, narażasz się na niedobór kluczowych składników odżywczych. Aby uniknąć tej sytuacji, spożywaj pokarmy, które zawierają dużo wartościowych substancji. Szklanka pokrojonej marchwi dostarcza jedynie 50 kalorii, lecz aż 3,4 g błonnika (14% średniego zapotrzebowania dziennego), 390 mg potasu (11%), 7,2 mg witaminy C (12%) oraz 20,381 j.m. witaminy A. Dzięki błonnikowi obniżysz ryzyko chorób serca i cukrzycy typu 2, potas poprawi twoje ciśnienie krwi, witamina C wspomoże produkcję kolagenu i gojenie ran, a witamina A wzmocni układ odpornościowy.
Warzywa, takie jak marchew, zawierają dużo wody i błonnika oraz niewielką ilość tłuszczu. W ten sposób możesz najeść się do syta, spożywając stosunkowo niewiele kalorii – mniej niż w przypadku takiej samej porcji innego pokarmu.
Marchew a uczucie sytości
Jak dowodzą badania, dieta bogata w błonnik i wyróżniająca się niskim indeksem glikemicznym może pomóc w utracie zbędnych kilogramów skuteczniej niż inne diety odchudzające. W jaki sposób? Pomaga ona utrzymać wrażliwość na insulinę i zapewnia uczucie sytości, ułatwiając uzyskanie szczupłej sylwetki. Niski indeks glikemiczny oznacza wartość poniżej 55. Tymczasem indeks marchwi to 47.
Wbrew powszechnemu przekonaniu, przekąski między posiłkami mogą być elementem zdrowej diety, a także pomocą w odchudzaniu. Wystarczy ograniczyć ich wartość odżywczą (poniżej 100–200 kcal) i wybrać wartościową opcję. Możesz na przykład skonsumować 2 filiżanki marchwi lub zmniejszyć porcję o połowę i polać warzywo zdrowym dipem, takim jak hummus, który dostarczy ci białka i skuteczniej zaspokoi głód. Zjadanie lekkich przekąsek pozwoli ci zaspokoić apetyt między posiłkami, dzięki czemu nie przejesz się, gdy nadejdzie pora, aby usiąść do stołu.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze