Jedzenie marchwi
KAROLINA • dawno temuMarchew ma taką samą ilość entuzjastów, co umiarkowanych smakoszy, ale na pewno nikt nie przechodzi obok niej obojętnie. Niektórzy zachwycają się jej smakiem zarówno w postaci surowej jak i ugotowanej, podczas gdy inni twierdzą żartobliwie, że jest to pożywienie dla królików, a nie ludzi. Czytając artykuł dowiesz się, którzy z nich mają rację i czy jedzenie marchwi jest korzystne dla zdrowia.
Właściwości marchwi
Marchew popularnie określana mianem marchewki jest znana jako warzywo uprawne, lecz występuje także w stanie naturalnym w Europie, Afryce i Azji. Poza tym pomarańczowy kolor, z jakim jest przez większość z nas kojarzona, nie jest wcale wyłączną barwą tego warzywa. Może ono bowiem przybierać odcienie żółte, fioletowe, tęczowe i białe. Pomarańczowy jest charakterystyczny dla jej rozpowszechnionej odmiany jadalnej.
Oprócz tego posiada szerokie zastosowanie jako roślina pastewna i warzywo, choć w niektórych dokumentach traktowana jest jako owoc, ponieważ wytwarzano dżem z marchwi. Poza tym spożywamy ją w postaci surówek, soków, przecierów, gotowaną, smażoną i surową.
Silną pozycję w wielu kuchniach świata zawdzięczana nie tylko walorom smakowym, ale i wartościom odżywczym. W jej korzeniu znajduje się bogactwo węglowodanów, pektyny, witamin z grupy B, witaminy C, PP, E, H i K. Poza tym pijąc sok marchewkowy lub jedząc surową marchew zapobiegamy zaburzeniom trawiennym, cukrzycy, obniżamy poziom cholesterolu we krwi i pozbywamy się pasożytów z układu pokarmowego. Inną istotną dla zdrowia substancją, któremu marchew zawdzięcza swój kolor, jest karoten – a zwłaszcza jego zbawienny wpływ na zdrowie oczu oraz właściwości ochronne. Jak już wspomniano omawiane warzywo jest bogatym źródłem witamin i soli mineralnych, jednak kusi odpowiedź na pytanie: czy marchewka odchudza?
Marchew na odchudzanie
Jedzenie marchwi może być idealną dietą dla entuzjastów jej smaku, bowiem w korzeniu tego warzywa znajduje się duża ilość pektyny, która utrudnia wchłanianie tłuszczów przez żołądek i przyspiesza ich trawienie. Oprócz tego jest nieocenionym źródłem soli mineralnych, jakie odpowiedzialne są za właściwe funkcjonowanie organizmu, którego funkcjonowanie może być z kolei zaburzone w trakcie trwania diety odchudzającej. Gotowana marchew posiada co prawda dość wysoki indeks glikemiczny, jednak w surowej postaci jest on znacznie niższy. Poza tym marchewka jest tanią, zdrową, sycącą i niskokaloryczną przekąską, bowiem 100 g dostarcza nam około 35 kcal.
Jeżeli zatem zamierzasz zrzucić kilka kilogramów, zamień słodzone napoje na sok z marchwi, a zamiast słodyczy rozkoszuj się smakiem surowych warzyw. Staraj się także zwięszyć aktywność fizyczną poprzez regularne wykonywanie prostych ćwiczeń. Już po upływie kilku dni zauważysz znikające kilogramy, a odcień twojej skóry przybierze zdrowy kolor, którego nie uzyskasz, korzystając nawet z najbardziej wymyślnych kosmetyków brązujących.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze