Jedzenie idealne na lato

10. Zmiana diety na lato?
Lato to idealny moment na zmianę nawyków żywieniowych. W tym czasie nasz organizm jest szczególnie narażony na odwodnienie oraz niedobory witamin i minerałów. To właśnie dlatego warto wzbogacić dietę o owoce sezonowe, które zawierają w sobie sporą dawkę składników odżywczych. Ponadto, wiele z nich składa się z wody niemal w 90% i dzięki temu zapobiega odwodnieniu organizmu.
9. Arbuz
Arbuz to jeden z owoców o największej zawartości wody. Z tego względu za jego pomocą można doskonale ugasić pragnienie nawet w najbardziej upalny dzień. W szczególności, gdy arbuz jest dodatkowo schłodzony. Warto również wiedzieć, że arbuz zawiera w składzie likopen, który spowalnia procesy starzenia się skóry.
8. Pomarańcze
To niezwykle słodkie, a zarazem orzeźwiające owoce cytrusowe. Stanowią bogate źródło potasu – substancji, którą organizm traci w nadmiarze w upalne dni. Niedobór tego składnika może odpowiadać za bolesne skurcze mięśni. Pomarańcze mogą cię uchronić przed tymi nieprzyjemnymi dolegliwościami.

7. Jogurt
Lekko schłodzony jogurt naturalny nie tylko nawodni organizm, ale również uzupełni ewentualne niedobory białka. Poza tym, produkt ten jest źródłem cennych dla układu pokarmowego priobiotyków, które osłaniają jelita i zabezpieczają organizm przed zatruciem pokarmowym.
6. Seler
Seler ma doskonały smak i zapewnia uczucie sytości na długi czas. Poza tym, korzeń selera zapobiega nadmiernemu gromadzeniu się wody w organizmie, czego konsekwencją są obrzęki i bolesność kończyn.
5. Zielona herbata
Zielona herbata spowalnia procesy starzenia się skóry, a także zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób nowotworowych. Poza tym, napar z zielonej herbaty działa ochładzająco i jest doskonały na lato.
4. Sałatki
Sałatki to doskonałe źródło witamin i mikroelementów. Są niezwykle sycące, a jednocześnie lekkie i dzięki temu po ich zjedzeniu nie odczuwamy „ciężaru” na żołądku. Co więcej, zawarte w sałatkach warzywnych przeciwutleniacze chronią skórę przed niekorzystnym wpływem promieniowania UV.
3. Truskawki i jagody
Owoce te są niezwykle słodkie i zapewniają kubkom smakowym fantastyczne doznania. Zawarte w truskawkach i jagodach flawonoidy korzystnie działają na cerę i zmniejszają wrażliwość skóry na słońce.
2. Ogórki
Ogórki ze względu na dużą zawartość wody zapobiegają odwodnieniu organizmu w lecie. To doskonała, niskokaloryczna przekąska na upalne dni. Mocno schłodzony ogórek smakuje najlepiej.

1. Bakłażan
Bakłażan posiada niezwykle unikalny smak i nadaje się do przyrządzenia na grillu. Warto wiedzieć, że oberżyna jest źródłem cennego dla organizmu błonnika. Składnik ten stymuluje pracę układu pokarmowego, a także zmniejsza wchłanianie tłuszczów w organizmie.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze