Piramida żywienia
MAGDALENA TRAWIŃSKA • dawno temuNie od dziÅ› wiadomo, że owoce i warzywa chroniÄ… nas przed plagami cywilizacji: nowotworami, chorobami serca i ukÅ‚adu krążenia, otyÅ‚oÅ›ciÄ…, osteoporozÄ… i cukrzycÄ…. Badania dowodzÄ…, że osoby, w których diecie dominujÄ… produkty pochodzenia roÅ›linnego, żyjÄ… dÅ‚użej i rzadziej chorujÄ….

Warzywa i owoce odgrywajÄ… ważnÄ… rolÄ™, ale jadÅ‚ospis nie powinien skÅ‚adać siÄ™ wyłącznie z nich. Dieta musi być zbilansowana. Różnorodność i wÅ‚aÅ›ciwe proporcje sÄ… gwarantem zdrowia. Dlatego dietetycy podzieli żywność na cztery grupy, tworzÄ…c piramidÄ™ żywieniowÄ…. Jeszcze do niedawna jej podstawÄ…, a wiÄ™c głównym skÅ‚adnikiem diety byÅ‚y produkty zbożowe, czyli pieczywo, makaron, ryż i kasza. Dopiero po nich miaÅ‚y swoje miejsce warzywa i owoce. Wyżej znalazÅ‚y siÄ™: czerwone i biaÅ‚e miÄ™so, ryby, fasola, mleko i nabiaÅ‚. Czwarte piÄ™tro produktów zakazanych stanowiÅ‚y tÅ‚uszcze i wÄ™glowodany — oleje, masÅ‚o i sÅ‚odycze.
Piramida żywieniowa okazała się błędna i po wielu naukowych badaniach uległa przebudowie. Pierwsze miejsce zajęły owoce i warzywa. Wiadomo już, że jedzenie ich pięć razy dziennie w znaczny sposób wpływa na kondycję naszego organizmu. Miejsce spaghetti i bułek zajęły więc jabłka, śliwki, kalafior, sałata, marchewka itp. Owoce i warzywa są źródłem witamin, bioaktywnych substancji i minerałów. Najlepiej spożywać je w małych ilościach, rozkładając porcje na pięć posiłków. Mogą to być warzywa gotowane, grillowane, sparzone, przetarte i surowe owoce.

Na drugim poziomie współczesnej piramidy żywieniowej są: ciemny, niełuskany ryż, chleb razowy, pełnoziarnista kasza i oleje roślinne z pierwszego tłoczenia. Są źródłem wapnia, nienasyconych kwasów tłuszczowych, minerałów i witamin, bogate we wzmacniające i chroniące organizm przeciwutleniacze. Poprawiają trawienie, bo zawarty jest w nich błonnik. Oleje roślinne, które zajmowały ostatnie miejsce w piramidzie żywieniowej, zostały zrehabilitowane. Wiadomo już, że w przeciwieństwie do tłuszczów zwierzęcych mają wiele walorów: obniżają poziom złego cholesterolu i zawierają przeciwutleniacze, które chronią przed nowotworami. Jedząc produkty z tego poziomu trzy razy dziennie, usprawnisz pracę serca i układu krwionośnego.
Na trzecim piętrze znalazły się białe mięso, ryby, rośliny strączkowe i nabiał. Jajka, fasola, kurczak, królik, cielęcina, jogurty i mleko zaspokajają zapotrzebowanie organizmu w żelazo, wapń, białko, witaminę B12 i aminokwasy. Dzięki tym produktom bez zakłóceń działa układ krwionośny, oddechowy i nerwowy. Powinnaś jeść je dwa razy dziennie. Nie można jednak przesadzać w spożyciu nabiału, zwłaszcza jajek i mleka.
Czwarte, ostatnie miejsce zajmuje makaron, białe pieczywo, biały ryż, ziemniaki, czerwone mięso i słodycze. To produkty, które powinny pojawiać się w twoim jadłospisie jak najrzadziej. Zalecane jest ograniczenie spożycia czerwonego, a zwłaszcza tłustego mięsa, które odpowiedzialne jest za podwyższony poziom cholesterolu i powstawanie miażdżycy. Zamiast niego lepiej jeść ryby. W nowej piramidzie żywieniowej pieczywo, biały ryż i mąka zajęły ostatnie, a nie pierwsze miejsce. Należy ich unikać. Po obróbce przemysłowej utraciły cenne składniki i właściwie nic wartościowego nie dają organizmowi. Prawie nic – dostarczają energii, ale ta niewykorzystywana odkłada się w talii i biodrach. Zrezygnuj zupełnie z pszennych wypieków, bułek, ciast i słodyczy. Raz w tygodniu zjedz ziemniaki, makaron, ryż i czerwone mięso.

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze