Żywienie w niedokrwistości
NINA JAKUBIK DIETETYK MEDYCZNY • dawno temuNiedokrwistość inaczej nazywana anemią, to stan wynikający ze zmniejszenia ilości hemoglobiny we krwi. Hemoglobina jest barwnikiem odpowiadającym za przenoszenie tlenu do tkanek. Najczęstszym powodem rozwoju anemii jest niedobór żelaza, którego przyczyny mogą być różne, a do najczęstszych należą:
- niedobór żelaza w diecie;
- utraty krwi spowodowane urazami, obfitym miesiączkowaniem;
- straty żelaza przez przewód pokarmowy (w wyniku chorób pasożytniczych, celiakii, alergii pokarmowej, nieswoistego zapalenia jelit);
- często pojawia się w przebiegu ciąży.
Objawami niedokrwistości są: zmęczenie, zawroty głowy, osłabienie, brak koncentracji. Choroba jest groźna. Może powodować szereg zaburzeń zdrowotnych, od upośledzenia motoryki i procesów myślenia po wzrost wrażliwości na zakażenia i zwiększoną umieralność.
W leczeniu anemii bardzo ważną rolę odgrywa żywienie. Należy wtedy spożywać produkty będące bogatym źródłem żelaza. Zaznaczyć tu należy, że najlepiej wchłanianym rodzajem żelaza jest tzw. żelazo hemowe zawarte w krwi i tkankach zwierząt (wchłanianie na poziomie 25%). Dla porównania żelazo niehemowe a więc zawarte w roślinach wchłania się na poziomie 5% a więc bardzo niskim. Aby wspomóc wchłanianie żelaza należy spożywać produkty o wysokiej zawartości witaminy C a ograniczać te będące źródłem tanin i fitynianów (a zatem kawy i herbaty). W diecie osób z niedokrwistością nie powinno zatem zabraknąć mięsa czerwonego. Bardzo polecane są również podroby. Inne dobre źródła żelaza to: kakao w proszku, pestki dyni, soja, wątroba kurza, jagnięca, pasztet z wątróbek, suszone morele, fasola, wołowina chuda.
Należy jednak pamiętać, że przyczyną niedokrwistości mogą być nie tylko niedobory żywieniowe. Niedokrwistość złośliwą np. powoduje niedobór witaminy B12 (bądź niezdolność organizmu do jej wchłaniania. Dlatego zawsze należy zgłosić się do lekarza w celu ustalenia właściwej diagnozy. Na ogół lekarze zalecają preparaty żelaza w celu suplementacji diety. Dlatego też należy zgłosić się do dietetyka w celu ustalenia prawidłowego sposobu żywienia i zapobiec nadmiarom żelaza w diecie.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze