Poznaj 5 potraw, które skutecznie zwalczą przeziębienie i grypę!
JOANNA HIRSZLER • dawno temuJesień to niezwykła pora roku, która intryguje pięknymi barwami liści opadających z drzew. Niestety to również sezon, w trakcie którego twój organizm jest podatny na przeziębienie i grypę. Na szczęście istnieją naturalne sposoby na to, aby szybko powrócić do zdrowia. Co jeść, aby skutecznie zwalczyć chorobę?
Rosół z kurczaka
Zupa ta dostarcza organizmowi płynów niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania. Poza tym rosół zmniejsza stany zapalne typowe dla przeziębienia i grypy. To zasługa zawartych w jego składzie zdrowych warzyw i kurczaka, który stanowi źródło pełnowartościowego białka.
Owoce cytrusowe
Owoce cytrusowe stanowią bogate źródło witaminy C – silnego przeciwutleniacza, który może zmniejszyć objawy przeziębienia nawet o 20%. Zostało to potwierdzone badaniami naukowymi. Bogatym źródłem tej witaminy są również: czerwona papryka, brokuły, brukselka, papaja, słodkie ziemniaki oraz pomidory.
Imbir
Imbir od dziesiątek lat stosowany był jako naturalny składnik leczniczy. W jego składzie zawarte są seskwiterpeny, które wykazują działanie wirusobójcze, bakteriobójcze oraz grzybobójcze. Dodatek imbiru do herbaty lub posiłku sprawi, że spadnie ci gorączka i poczujesz się lepiej.
Miód
Miód jest doskonałym środkiem łagodzącym ból gardła. Po pierwsze powleka je warstwą ochronną, a po drugie wykazuje działanie antybakteryjne. Jedząc miód w czasie choroby szybciej powrócisz do zdrowia.
Czarny pieprz
Być może będziesz zaskoczona, ale czarny pieprz może zwalczyć katar, a tym samym udrożnić drogi oddechowe. Wystarczy, że regularnie będziesz wąchać tę aromatyczną przyprawę. Kichając pozbędziesz się zalegającej w nosie wydzieliny.
A może znasz inne, naturalne sposoby na przeziębienie i grypę?
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze