Warzywa + owoce = młodość

Do jedzenia warzyw i owoców od dziecka namawiali nas rodzice. Ze względu na dużą zawartość witamin. Wiadomo, że najlepsze są świeże, nie pryskane chemikaliami i ze sprawdzonych sadów i ogrodów. Ich niedobór powoduje szkody wyrządzane przez wolne rodniki, a im więcej antyoksydantów, które są w nich zawarte, tym większa szansa na zachowanie młodości.
Olga Chojnacka

Uzdrawiające działania warzyw i owoców

Systematyczne jedzenie warzyw i owoców może o połowę zmniejszyć ryzyko wystąpienia nowotworu. Częste spożywanie kapusty, kalafiora i brokuł zapobiega rozwojowi raka piersi. Mniejsza ilość zachorowań na raka szyjki macicy została odnotowana u kobiet jedzących duże ilości warzyw, zwłaszcza ciemnozielonych i pomarańczowych bogatych w beta karoten. Pomidory przyczyniają się do zmniejszenia ryzyka zachorowania na raka trzustki. Nawet palacze poprzez częste jedzenie warzyw i owoców mogą częściowo naprawić szkody wyrządzone przez tytoń. Znaczącą rolę odgrywają tu marchew, słodkie ziemniaki, szpinak i zielone warzywa liściaste. Osoby, które już zachorowały na nowotwór, też powinny jeść dużo warzyw i owoców, a zwłaszcza aronię, borówkę.

Warzywa i owoce zapobiegają chorobom serca i układu krążenia. U osób jedzących codziennie marchewkę istnieje szansa na zmniejszenie ryzyka wystąpienia udaru o nawet 70%, a o 22% zawału.

Zapobiegają chorobom oczu. Szpinak odgrywa tu zasadniczą rolę jako warzywo w największym stopniu chroniące wzrok (zapobiega zaćmie, zwyrodnieniu plamki żółtej).

Wzmagają sprawność fizyczną i umysłową (zwłaszcza pomidory, ale również arbuzy, morele, warzywa strączkowe).

Wskazówki dotyczące spożywania warzyw i owoców:

jedz od 5 do 9 porcji dziennie różnych warzyw i owoców, w różnych postaciach,wybieraj owoce świeże lub mrożone, a nie z puszki,pamiętaj, że zbyt długie gotowanie warzyw, niszczy najważniejsze składniki, które zapobiegają szkodliwemu działaniu wolnych rodników. W tym wypadku lepsze od tradycyjnego gotowania warzyw w wodzie jest gotowanie na parze, podsmażanie i grillowanie.największą ilość antyoksydantów zapewniają warzywa i owoce o intensywnej, ciemnej barwie.

Jakie warzywa i owoce są najbardziej wskazane?

Awokado - obniża poziom złego cholesterolu.

Owoce jagodowe - zapobiegają infekcjom dróg moczowych (borówka amerykańska, żurawina), częste ich spożywanie najbardziej zmniejsza ryzyko zachorowania na jakikolwiek typ nowotworu.

Owoce cytrusowe - pomarańcze zawierają substancje antyrakowe, grejpfruty obniżają poziom złego cholesterolu, mogą nawet przyczynić się do cofnięcia arteriosklerozy.

Winogrona - (im ciemniejsza skórka, tym więcej antyoksydantów) działają przeciwzakrzepowo, rozluźniają naczynia krwionośne, zatrzymują utlenianie cholesterolu LDL.

Brokuły - posiadają liczne właściwości odmładzające, mają działanie antyrakowe (rak piersi, jelita grubego i płuc), zapobiegają chorobom układu krążenia i serca, u chorych na nowotwór płuc przedłużają życie.

Marchew - zmniejsza ryzyko udaru, obniża poziom złego cholesterolu, chroni oczy, zapobiega nowotworom, wzmacnia odporność (najbardziej wskazany jest sok marchwiowy).

Kapusta - chroni przed rakiem żołądka, jelita grubego i piersi (najskuteczniejsza jest kapusta włoska, najlepiej jeść surową lub lekko podgotowaną).

Cebula - zapobiega powstawaniu skrzepów krwi, podnosi poziom dobrego cholesterolu, ma właściwości przeciwzapalne, przeciwgrzybicze, antywirusowe, antybakteryjne i antyrakowe, chroni zwłaszcza przed rakiem żołądka (najlepsza jest czerwona i żółta).

Szpinak - zapobiega rakowi, głównie płuc, chorobom serca, nadciśnieniu, udarom, zaćmie, zwyrodnieniu plamki żółtej prowadzącemu do ślepoty, oraz problemom natury psychicznej.

Pomidory - zmniejszają ryzyko wystąpienia nowotworu trzustki, szyjki macicy, jamy ustnej, gardła, przełyku, żołądka, jelita grubego i odbytnicy, poprawiają sprawność umysłową i fizyczną u osób w podeszłym wieku. Zarówno świeże pomidory, jak i sok pomidorowy, przecier oraz pomidory w słoiku mają działanie odmładzające.

Czosnek - obniża poziom złego cholesterolu, zapobiega chorobom serca, powstrzymuje rozwój komórek rakowych, wzmacnia odporność, wpływa korzystnie na funkcjonowanie mózgu.

Wybrane dla Ciebie
Zęby też się starzeją. Jak poprawić ich wygląd i zdrowie?
Zęby też się starzeją. Jak poprawić ich wygląd i zdrowie?
Diety cud nie działają. Działa…
Diety cud nie działają. Działa…
Czas na wiosenne porządki! Jak Mini Paczka InPost pomoże Ci pozbyć się zbędnych drobiazgów?
Czas na wiosenne porządki! Jak Mini Paczka InPost pomoże Ci pozbyć się zbędnych drobiazgów?
Trendy w meblach ogrodowych 2025 – inspiracje na meble tarasowe i balkonowe
Trendy w meblach ogrodowych 2025 – inspiracje na meble tarasowe i balkonowe
Złoty naszyjnik w codziennych stylizacjach – jak go nosić, by wyglądać stylowo?
Złoty naszyjnik w codziennych stylizacjach – jak go nosić, by wyglądać stylowo?
Domowe dania jednogarnkowe na chłodne dni
Domowe dania jednogarnkowe na chłodne dni
Wymarzona łazienka w mniej niż tydzień? To możliwe!
Wymarzona łazienka w mniej niż tydzień? To możliwe!
Ubezpieczenie AC – co to jest i dlaczego warto je mieć?
Ubezpieczenie AC – co to jest i dlaczego warto je mieć?
Opaski stabilizujące do noszenia na co dzień: komu mogą pomóc?
Opaski stabilizujące do noszenia na co dzień: komu mogą pomóc?
Jak działają parownice do ubrań i w czym mogą pomóc?
Jak działają parownice do ubrań i w czym mogą pomóc?
Botki zimowe na obcasie, platformie czy płaskie – które sprawdzą się na co dzień?
Botki zimowe na obcasie, platformie czy płaskie – które sprawdzą się na co dzień?
Zegarki damskie sportowe – połączenie funkcjonalności i stylu
Zegarki damskie sportowe – połączenie funkcjonalności i stylu
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀