Warzywa + owoce = młodość
OLGA CHOJNACKA • dawno temuDo jedzenia warzyw i owoców od dziecka namawiali nas rodzice. Ze względu na dużą zawartość witamin. Wiadomo, że najlepsze są świeże, nie pryskane chemikaliami i ze sprawdzonych sadów i ogrodów. Ich niedobór powoduje szkody wyrządzane przez wolne rodniki, a im więcej antyoksydantów, które są w nich zawarte, tym większa szansa na zachowanie młodości.
Uzdrawiające działania warzyw i owoców
Systematyczne jedzenie warzyw i owoców może o połowę zmniejszyć ryzyko wystąpienia nowotworu. Częste spożywanie kapusty, kalafiora i brokuł zapobiega rozwojowi raka piersi. Mniejsza ilość zachorowań na raka szyjki macicy została odnotowana u kobiet jedzących duże ilości warzyw, zwłaszcza ciemnozielonych i pomarańczowych bogatych w beta karoten. Pomidory przyczyniają się do zmniejszenia ryzyka zachorowania na raka trzustki. Nawet palacze poprzez częste jedzenie warzyw i owoców mogą częściowo naprawić szkody wyrządzone przez tytoń. Znaczącą rolę odgrywają tu marchew, słodkie ziemniaki, szpinak i zielone warzywa liściaste. Osoby, które już zachorowały na nowotwór, też powinny jeść dużo warzyw i owoców, a zwłaszcza aronię, borówkę.
Warzywa i owoce zapobiegają chorobom serca i układu krążenia. U osób jedzących codziennie marchewkę istnieje szansa na zmniejszenie ryzyka wystąpienia udaru o nawet 70%, a o 22% zawału.
Zapobiegają chorobom oczu. Szpinak odgrywa tu zasadniczą rolę jako warzywo w największym stopniu chroniące wzrok (zapobiega zaćmie, zwyrodnieniu plamki żółtej).
Wzmagają sprawność fizyczną i umysłową (zwłaszcza pomidory, ale również arbuzy, morele, warzywa strączkowe).
Wskazówki dotyczące spożywania warzyw i owoców:
jedz od 5 do 9 porcji dziennie różnych warzyw i owoców, w różnych postaciach,wybieraj owoce świeże lub mrożone, a nie z puszki,pamiętaj, że zbyt długie gotowanie warzyw, niszczy najważniejsze składniki, które zapobiegają szkodliwemu działaniu wolnych rodników. W tym wypadku lepsze od tradycyjnego gotowania warzyw w wodzie jest gotowanie na parze, podsmażanie i grillowanie.największą ilość antyoksydantów zapewniają warzywa i owoce o intensywnej, ciemnej barwie.
Jakie warzywa i owoce są najbardziej wskazane?
Awokado - obniża poziom złego cholesterolu.
Owoce jagodowe - zapobiegają infekcjom dróg moczowych (borówka amerykańska, żurawina), częste ich spożywanie najbardziej zmniejsza ryzyko zachorowania na jakikolwiek typ nowotworu.
Owoce cytrusowe - pomarańcze zawierają substancje antyrakowe, grejpfruty obniżają poziom złego cholesterolu, mogą nawet przyczynić się do cofnięcia arteriosklerozy.
Winogrona - (im ciemniejsza skórka, tym więcej antyoksydantów) działają przeciwzakrzepowo, rozluźniają naczynia krwionośne, zatrzymują utlenianie cholesterolu LDL.
Brokuły - posiadają liczne właściwości odmładzające, mają działanie antyrakowe (rak piersi, jelita grubego i płuc), zapobiegają chorobom układu krążenia i serca, u chorych na nowotwór płuc przedłużają życie.
Marchew - zmniejsza ryzyko udaru, obniża poziom złego cholesterolu, chroni oczy, zapobiega nowotworom, wzmacnia odporność (najbardziej wskazany jest sok marchwiowy).
Kapusta - chroni przed rakiem żołądka, jelita grubego i piersi (najskuteczniejsza jest kapusta włoska, najlepiej jeść surową lub lekko podgotowaną).
Cebula - zapobiega powstawaniu skrzepów krwi, podnosi poziom dobrego cholesterolu, ma właściwości przeciwzapalne, przeciwgrzybicze, antywirusowe, antybakteryjne i antyrakowe, chroni zwłaszcza przed rakiem żołądka (najlepsza jest czerwona i żółta).
Szpinak - zapobiega rakowi, głównie płuc, chorobom serca, nadciśnieniu, udarom, zaćmie, zwyrodnieniu plamki żółtej prowadzącemu do ślepoty, oraz problemom natury psychicznej.
Pomidory - zmniejszają ryzyko wystąpienia nowotworu trzustki, szyjki macicy, jamy ustnej, gardła, przełyku, żołądka, jelita grubego i odbytnicy, poprawiają sprawność umysłową i fizyczną u osób w podeszłym wieku. Zarówno świeże pomidory, jak i sok pomidorowy, przecier oraz pomidory w słoiku mają działanie odmładzające.
Czosnek - obniża poziom złego cholesterolu, zapobiega chorobom serca, powstrzymuje rozwój komórek rakowych, wzmacnia odporność, wpływa korzystnie na funkcjonowanie mózgu.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze