Jedzenie, które walczy z tłuszczem
14. Grecki jogurt
Proteiny zawarte w greckim jogurcie sprawiają, że pomaga on w walce z tłuszczem. Zawiera on dwa razy więcej protein niż pozostałe jogurty. Proteiny pozostają w żołądku przez dłuższy czas, co sprawia, że lepiej się czujesz. Dodatkowo podczas ich trawienia organizm spala więcej kalorii niż w przypadku węglowodanów.
13. Cynamon
Badania wykazują, że cynamon może wpływać na ustabilizowanie cukru we krwi. Może to zmniejszać apetyt, szczególnie wśród ludzi cierpiących na cukrzycę. Każdy może czerpać korzyści zdrowotne z cynamonu. Dodawaj odrobinę do kawy, herbaty czy jogurtu.
12. Czerwona papryka
Czerwona papryka zawiera związek zwane kapsaicyną, która ogranicza apetyt i zwiększa metabolizm. Ma to wpływ na proces odchudzania, chociaż ludzie zawsze jedzą mniej, gdy jedzenie jest ostre.
11. Zielona herbata
Wiele badań wskazuje, że zielona herbata pomaga w odchudzaniu, stymulując przemianę materii. Zielona herbata zawiera tak zwaną katechinę, która wpływa na metabolizm. Aby odnieść korzyści, należy pić kilka szklanek zielonej herbaty na dzień.
10. Grejpfrut
Grejpfrut nie ma żadnych właściwości pozwalających szybko spalić zbędny tłuszcz, ale zawiera bardzo mało kalorii. Jest również bogaty w błonnik, który pozwala dłużej poczuć się sytym. Zjedzenie połowy grejpfruta lub wypicie szklanki soku grejpfrutowego pozwoli ci zmniejszyć apetyt i zjeść mniej.
9. Jabłka i gruszki
Jabłka i gruszki zawierają duże ilości wody. Jedz je ze skórką, aby dostarczyć błonnik, który pozwoli ci dłużej poczuć się sytym. Polecane jest raczej jedzenie całych owoców niż picie soków. Wtedy nie tylko dostarczysz organizmowi błonnik, ale podczas gryzienia spalisz trochę kalorii.
8. Jagody
Jak i inne owoce, jagody bogate są w wodę i błonnik, który pozwoli ci poczuć się sytym na dłużej. Jagody dodatkowo mają jeszcze jedną zaletę – są bardzo słodkie. Jedzenie tych owoców jest zdecydowanie zdrowsze niż ciastek i słodyczy, a daje taką samą przyjemność. Poza tym są łatwo dostępne i pełne są oksydantów.
7. Surowe warzywa
Surowe warzywa stanowią wspaniałą przekąskę. Dają przyjemność chrupania, zawierają dużą ilość wody, która pomaga poczuć się sytym i mają mało kalorii. Połówka selera ma tylko osiem kalorii. Kiedy masz ochotę coś schrupać, zastąp chipsy warzywami.
6. Jajka
Badania wskazują, że ranne spożycie protein sprawi, że będziesz czuł się syty dłużej, niż gdybyś zjadł bułkę czy inne węglowodany. Jedno jajko zawiera tylko 75 kalorii, wiele składników odżywczych, w tym wysokiej jakości proteiny. Twój organizm spali więcej kalorii podczas trawienia jednego jajka niż śniadania złożonego z węglowodanów. Jedno jajko zapewnia dzienną dawkę cholesterolu dla osób walczących z wysokim cholesterolem.
5. Owsianka
Owsianka jest bardzo zdrowym posiłkiem. Zawiera dużo błonnika, wody i pełnoziarniste płatki. Ponieważ jemy ją na ciepło, jest wolniej trawiona, a my czujemy się syci przez dłuższy czas. Do owsianki dodajmy cynamonu lub gałki muszkatołowej, co sprawi, że będzie ona lepiej smakować.
4. Zupy
Zupa jest jedną z podstaw zdrowej diety. Pełna witamin i właściwości odżywczych, daje organizmowi właściwą ilość kalorii. Zupa podana jako pierwsze danie sprawi, że poczujesz się syty i zjesz mniej na drugie danie. Sama zupa również może stanowić pełnowartościowy posiłek. Dodaj wtedy do niej warzywa, kurczaka lub rybę.
3. Orzechy
Orzechy stanowią doskonałą przekąskę. Zawierają białka, błonnik i tłuszcze przyjazne sercu. Badania wskazują, że jeśli nie są jedzone w nadmiarze, orzechy pomagają w odchudzaniu i poprawiają stan cholesterolu.
2. Chude mleko
Chude mleko dostarcza organizmowi wapń, białka i witaminę D, i chociaż nie zawiera tłuszczu, pomaga poczuć się sytym. Duża ilość protein sprawia, że chude mleko jest dłużej trawione.
1. Ryby
Ryby są jednym z najlepszych źródeł białka, nawet lepszym niż mięso. Zawierają kwasy omega-3, które pomagają chronić organizm przed chorobami serca oraz innymi przewlekłymi schorzeniami.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze