Jedzenie, które walczy z tłuszczem

14. Grecki jogurtProteiny zawarte w greckim jogurcie sprawiają, że pomaga on w walce z tłuszczem. Zawiera on dwa razy więcej protein niż pozostałe jogurty. Proteiny pozostają w żołądku przez dłuższy czas, co sprawia, że lepiej się czujesz. Dodatkowo podczas ich trawienia organizm spala więcej kalorii niż w przypadku węglowodanów.
Zdjęcie autorstwa coso / CC BY

14. Grecki jogurt
Proteiny zawarte w greckim jogurcie sprawiają, że pomaga on w walce z tłuszczem. Zawiera on dwa razy więcej protein niż pozostałe jogurty. Proteiny pozostają w żołądku przez dłuższy czas, co sprawia, że lepiej się czujesz. Dodatkowo podczas ich trawienia organizm spala więcej kalorii niż w przypadku węglowodanów.

13. CynamonBadania wykazują, że cynamon może wpływać na ustabilizowanie cukru we krwi. Może to zmniejszać apetyt, szczególnie wśród ludzi cierpiących na cukrzycę. Każdy może czerpać korzyści zdrowotne z cynamonu. Dodawaj odrobinę do kawy, herbaty czy jogurtu.
Zdjęcie autorstwa trophygeek / CC BY

13. Cynamon
Badania wykazują, że cynamon może wpływać na ustabilizowanie cukru we krwi. Może to zmniejszać apetyt, szczególnie wśród ludzi cierpiących na cukrzycę. Każdy może czerpać korzyści zdrowotne z cynamonu. Dodawaj odrobinę do kawy, herbaty czy jogurtu.

12. Czerwona paprykaCzerwona papryka zawiera związek zwane kapsaicyną, która ogranicza apetyt i zwiększa metabolizm. Ma to wpływ na proces odchudzania, chociaż ludzie zawsze jedzą mniej, gdy jedzenie jest ostre.
Zdjęcie autorstwa pin add / CC BY

12. Czerwona papryka
Czerwona papryka zawiera związek zwane kapsaicyną, która ogranicza apetyt i zwiększa metabolizm. Ma to wpływ na proces odchudzania, chociaż ludzie zawsze jedzą mniej, gdy jedzenie jest ostre.

11. Zielona herbataWiele badań wskazuje, że zielona herbata pomaga w odchudzaniu, stymulując przemianę materii. Zielona herbata zawiera tak zwaną katechinę, która wpływa na metabolizm. Aby odnieść korzyści, należy pić kilka szklanek zielonej herbaty na dzień.
Zdjęcie autorstwa Kenko* / CC BY

11. Zielona herbata
Wiele badań wskazuje, że zielona herbata pomaga w odchudzaniu, stymulując przemianę materii. Zielona herbata zawiera tak zwaną katechinę, która wpływa na metabolizm. Aby odnieść korzyści, należy pić kilka szklanek zielonej herbaty na dzień.

10. GrejpfrutGrejpfrut nie ma żadnych właściwości pozwalających szybko spalić zbędny tłuszcz, ale zawiera bardzo mało kalorii. Jest również bogaty w błonnik, który pozwala dłużej poczuć się sytym. Zjedzenie połowy grejpfruta lub wypicie szklanki soku grejpfrutowego pozwoli ci zmniejszyć apetyt i zjeść mniej.
Zdjęcie autorstwa liz west / CC BY

10. Grejpfrut
Grejpfrut nie ma żadnych właściwości pozwalających szybko spalić zbędny tłuszcz, ale zawiera bardzo mało kalorii. Jest również bogaty w błonnik, który pozwala dłużej poczuć się sytym. Zjedzenie połowy grejpfruta lub wypicie szklanki soku grejpfrutowego pozwoli ci zmniejszyć apetyt i zjeść mniej.

9. Jabłka i gruszkiJabłka i gruszki zawierają duże ilości wody. Jedz je ze skórką, aby dostarczyć błonnik, który pozwoli ci dłużej poczuć się sytym. Polecane jest raczej jedzenie całych owoców niż picie soków. Wtedy nie tylko dostarczysz organizmowi błonnik, ale podczas gryzienia spalisz trochę kalorii.
Zdjęcie autorstwa aussiegall / CC BY

9. Jabłka i gruszki
Jabłka i gruszki zawierają duże ilości wody. Jedz je ze skórką, aby dostarczyć błonnik, który pozwoli ci dłużej poczuć się sytym. Polecane jest raczej jedzenie całych owoców niż picie soków. Wtedy nie tylko dostarczysz organizmowi błonnik, ale podczas gryzienia spalisz trochę kalorii.

8. JagodyJak i inne owoce, jagody bogate są w wodę i błonnik, który pozwoli ci poczuć się sytym na dłużej. Jagody dodatkowo mają jeszcze jedną zaletę – są bardzo słodkie. Jedzenie tych owoców jest zdecydowanie zdrowsze niż ciastek i słodyczy, a daje taką samą przyjemność. Poza tym są łatwo dostępne i pełne są oksydantów.
Zdjęcie autorstwa FromSAndToGlass / CC BY

8. Jagody
Jak i inne owoce, jagody bogate są w wodę i błonnik, który pozwoli ci poczuć się sytym na dłużej. Jagody dodatkowo mają jeszcze jedną zaletę – są bardzo słodkie. Jedzenie tych owoców jest zdecydowanie zdrowsze niż ciastek i słodyczy, a daje taką samą przyjemność. Poza tym są łatwo dostępne i pełne są oksydantów.

7. Surowe warzywaSurowe warzywa stanowią wspaniałą przekąskę. Dają przyjemność chrupania, zawierają dużą ilość wody, która pomaga poczuć się sytym i mają mało kalorii. Połówka selera ma tylko osiem kalorii. Kiedy masz ochotę coś schrupać, zastąp chipsy warzywami.
Zdjęcie autorstwa PublicDomainPictures / CC BY

7. Surowe warzywa
Surowe warzywa stanowią wspaniałą przekąskę. Dają przyjemność chrupania, zawierają dużą ilość wody, która pomaga poczuć się sytym i mają mało kalorii. Połówka selera ma tylko osiem kalorii. Kiedy masz ochotę coś schrupać, zastąp chipsy warzywami.

6. JajkaBadania wskazują, że ranne spożycie protein sprawi, że będziesz czuł się syty dłużej, niż gdybyś zjadł bułkę czy inne węglowodany. Jedno jajko zawiera tylko 75 kalorii, wiele składników odżywczych, w tym wysokiej jakości proteiny. Twój organizm spali więcej kalorii podczas trawienia jednego jajka niż śniadania złożonego z węglowodanów. Jedno jajko zapewnia dzienną dawkę cholesterolu dla osób walczących z wysokim cholesterolem.
Zdjęcie autorstwa cyclonebill / CC BY-SA

6. Jajka
Badania wskazują, że ranne spożycie protein sprawi, że będziesz czuł się syty dłużej, niż gdybyś zjadł bułkę czy inne węglowodany. Jedno jajko zawiera tylko 75 kalorii, wiele składników odżywczych, w tym wysokiej jakości proteiny. Twój organizm spali więcej kalorii podczas trawienia jednego jajka niż śniadania złożonego z węglowodanów. Jedno jajko zapewnia dzienną dawkę cholesterolu dla osób walczących z wysokim cholesterolem.

5. OwsiankaOwsianka jest bardzo zdrowym posiłkiem. Zawiera dużo błonnika, wody i pełnoziarniste płatki. Ponieważ jemy ją na ciepło, jest wolniej trawiona, a my czujemy się syci przez dłuższy czas. Do owsianki dodajmy cynamonu lub gałki muszkatołowej, co sprawi, że będzie ona lepiej smakować.
Zdjęcie autorstwa anasararojas / CC BY-SA

5. Owsianka
Owsianka jest bardzo zdrowym posiłkiem. Zawiera dużo błonnika, wody i pełnoziarniste płatki. Ponieważ jemy ją na ciepło, jest wolniej trawiona, a my czujemy się syci przez dłuższy czas. Do owsianki dodajmy cynamonu lub gałki muszkatołowej, co sprawi, że będzie ona lepiej smakować.

4. ZupyZupa jest jedną z podstaw zdrowej diety. Pełna witamin i właściwości odżywczych, daje organizmowi właściwą ilość kalorii. Zupa podana jako pierwsze danie sprawi, że poczujesz się syty i zjesz mniej na drugie danie. Sama zupa również może stanowić pełnowartościowy posiłek. Dodaj wtedy do niej warzywa, kurczaka lub rybę.
Zdjęcie autorstwa Leszek Leszczynski / CC BY

4. Zupy
Zupa jest jedną z podstaw zdrowej diety. Pełna witamin i właściwości odżywczych, daje organizmowi właściwą ilość kalorii. Zupa podana jako pierwsze danie sprawi, że poczujesz się syty i zjesz mniej na drugie danie. Sama zupa również może stanowić pełnowartościowy posiłek. Dodaj wtedy do niej warzywa, kurczaka lub rybę.

3. OrzechyOrzechy stanowią doskonałą przekąskę. Zawierają białka, błonnik i tłuszcze przyjazne sercu. Badania wskazują, że jeśli nie są jedzone w nadmiarze, orzechy pomagają w odchudzaniu i poprawiają stan cholesterolu.
Zdjęcie autorstwa Steve Parker / CC BY

3. Orzechy
Orzechy stanowią doskonałą przekąskę. Zawierają białka, błonnik i tłuszcze przyjazne sercu. Badania wskazują, że jeśli nie są jedzone w nadmiarze, orzechy pomagają w odchudzaniu i poprawiają stan cholesterolu.

2. Chude mlekoChude mleko dostarcza organizmowi wapń, białka i witaminę D, i chociaż nie zawiera tłuszczu, pomaga poczuć się sytym. Duża ilość protein sprawia, że chude mleko jest dłużej trawione.
Zdjęcie autorstwa Cordey / CC BY

2. Chude mleko
Chude mleko dostarcza organizmowi wapń, białka i witaminę D, i chociaż nie zawiera tłuszczu, pomaga poczuć się sytym. Duża ilość protein sprawia, że chude mleko jest dłużej trawione.

1. RybyRyby są jednym z najlepszych źródeł białka, nawet lepszym niż mięso. Zawierają kwasy omega-3, które pomagają chronić organizm przed chorobami serca oraz innymi przewlekłymi schorzeniami.
Zdjęcie autorstwa stu_spivack / CC BY-SA

1. Ryby
Ryby są jednym z najlepszych źródeł białka, nawet lepszym niż mięso. Zawierają kwasy omega-3, które pomagają chronić organizm przed chorobami serca oraz innymi przewlekłymi schorzeniami.

Podziel się:

Przeczytaj także:

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy

Pokaż wszystkie komentarze

Także w kategorii Zdrowie:

Problemy związane z ubytkiem zęba Gdy zatrujesz się grzybami Atopowe zapalenie skóry – te fakty musisz znać! Próchnica - cichy zabójca zębów 5 nieoczywistych zalet mleka mamy – karmienie piersią się opłaca!MATERIAŁ PROMOCYJNY Napoje też kalorie Kalendarz pylenia, czyli pomocna mapa dla alergików. Sprawdź, jak korzystać z tego terminarza Cztery złe nawyki śniadaniowe 4 powody, dla których warto jeść miód Brokuł. Dlaczego powinnaś go jeść? Leczenie kaca Jak sterylność działa na alergika?