Przepis na chrupki owsiane
PATRYCJA • dawno temuDo prawidłowego
rozwoju dziecko potrzebuje wielu witamin i minerałów. Możesz mu je zapewnić
dzięki urozmaiconej diecie. Pamiętaj
nie tylko o pełnowartościowym śniadaniu
dla dziecka, ale także o zdrowych przekąskach. W dużej mierze to od nich
zależy apetyt dziecka. Specjalnie z myślą o najmłodszych smakoszach, przepis na
owsiane chrupki.
Płatki owsiane a
dieta dziecka
Owsiankę w postaci kleiku można podawać już rocznemu
dziecku. Płatki owsiane zawierają
dużo witamin i minerałów oraz wspomagający trawienie błonnik. To odpowiednia
potrawa dla otyłych dzieci oraz tych, które cierpią na zaparcia. Owsianka to dobry pomysł na śniadanie i podwieczorek. Przyrządzanie
płatków owsianych w tej samej formie może szybko się znudzić, dlatego postaraj
się przemycać je pod różną postacią. Dziś przepis na chrupki z płatków
owsianych dla trochę starszych urwisów. Mniam!
Jak zrobić chrupki?
Składniki:
- 2 szklanki płatków owsianych,
- szklanka cukru,
- 2 jajka,
- łyżka roztopionego masła,
- łyżeczka proszku do pieczenia,
- łyżeczka esencji waniliowej,
- tłuszcz i bułka tarta do przygotowania blachy.
Sposób przyrządzenia
Nagrzej piekarnik do temperatury 180 stopni. Posmaruj blachę
tłuszczem i posyp bułką tartą. W głębokiej misce wymieszaj wszystkie składniki
na chrupki. Łyżeczką nabieraj niewielkie porcje masy i formuj z nich kulki. Rozłóż
je na blasze zachowując małe odstępy. Piecz chrupki przez ok. 8 minut, do czasu
aż się zarumienią. Po wyjęciu z piekarnika od razu zdejmuj je z blachy. Te,
które się pokruszą możesz wykorzystać jako muesli do mleka. Smacznego!
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze