Przepisy na płatki owsiane
KAROLINA • dawno temuPrzypominasz sobie, co jadałaś na śniadanie w dzieciństwie? Kiedy sięgniesz pamięcią do tych wspaniałych czasów i smaków im towarzyszących, bez wątpienia pojawią się tam niezastąpione zupy mleczne. Wbrew panującym opiniom ich przyrządzanie wcale nie musi sprowadzać się do wsypywania na talerz samodzielnie wykonanego musli i zalewania go mlekiem. Często zapominamy, że zupy mleczne świetnie smakują, gdy dodamy do nich płatki ryżowe, zrobimy lane kluski, kaszę mannę albo owsiankę. O ile zazwyczaj doskonale wiemy, że wymienione produkty znajdują także inne zastosowanie w kuchni, o tyle owsianka zazwyczaj kojarzona jest wyłącznie z zupą mleczną. Ten niezwykle zdrowy produkt w ostatnim czasie został nieco zrehabilitowany poprzez jego szerokie zastosowanie w różnego rodzaju dietach odchudzających i oczyszczających organizm. Okazuje się bowiem, że z płatków owsianych stworzyć można szereg nieraz zaskakujących potraw. Nie trać czasu i zobacz, czym są płatki owsiane i w jaki sposób możesz dzięki nim zmienić oblicze dobrze znanych potraw.
Płatki owsiane
O korzyściach zdrowotnych związanych z jedzeniem owsianki wiemy nieco więcej niż o niej samej. Większość z nas nie ma pojęcia, czym one właściwie są. Okazuje się, że jest to produkt spożywczy produkowany z owsa siewnego poprzez jego oczyszczenie, podgrzanie i schłodzenie. W ten sposób powstają płatki owsiane, które możemy kupić w sklepie, choć i w ich obrębie zauważyć można pewne różnice w sposobie przygotowania. Płatki błyskawiczne można jeść na surowo, podczas gdy pozostałe typy płatków trzeba przed spożyciem poddać obróbce termicznej.
W ostatnim czasie płatki owsiane znów zaczęły cieszyć się dużą popularnością. Co więcej, pojawiła się nawet dieta z płatków owsianych. Dlaczego lekarze i dietetycy namawiają do ich spożywania? Okazuje się, że mieści się w nich duża ilość błonnika usprawniającego pracę przewodu pokarmowego. Ich jedzenie powoduje również obniżenie poziomu cholesterolu i zapobiega chorobom wieńcowym. Korzystając z przepisu na płatki owsiane, zapewnisz swojemu organizmowi dostarczenie wielu witamin i soli mineralnych. Często pojawia się pytanie, czy płatki owsiane tuczą? Zawierają one w sobie dużą ilość węglowodanów, ale też innych cennych składników odżywczych. Wystarczy, że płatki owsiane, podobnie jak inne produkty, będą jedzone przez nas w kontrolowanych ilościach odpowiadających naszemu zapotrzebowaniu energetycznemu. Zanim jednak po raz kolejny zdecydujesz się na zrobienie płatków owsianych na mleku, zobacz, jakie inne potrawy z płatków owsianych możesz przyrządzić.
Potrawy z płatków owsianych
Kiedy zastanowimy się chwilę, w jakich formach zdarzało się nam jeść płatki owsiane, nie będziemy długo zastanawiać się, w jaki sposób można je wykorzystać w kuchni. Najbardziej klasycznym ich wydaniem jest zrobienie ich na mleku albo na wodzie. W bardzo łatwy sposób możesz zrobić również ciastka z płatków owsianych. Wystarczy, że połączysz je wraz z masą przygotowaną z połowy kostki roztopionego masła, szklanki cukru oraz 4 łyżek kakao, a następnie uformujesz z nich ciasteczka i poczekasz, aż wystygną.
Płatki owsiane doskonale nadają się również do wykorzystania w trakcie wypiekania domowego chleba. Nie tylko pięknie zdobią pieczywo, gdy posypiemy nimi wierzch, lecz również wzmacniają jego smak, kiedy dodamy je do środka. Równie łatwym przepisem jest zrobienie placków z płatków owsianych, maślanki i mąki. Bardziej jednak interesującym przepisem jest receptura przyrządzania z nich kotletów. Wystarczy, że płatki namoczysz w wodzie i połączysz z drobno pokrojoną cebulą i jajkami. Wystarczy z produktów tych uformować kotlety i usmażyć je na oleju.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze