Składniki:
- 1 szklanka płatków owsianych,
- cebula,
- 2 jaja,
- 50g tartego sera żółtego,
- 1/2 szklanki mąki,
- 1/2 szklanki bułki tartej,
- sól,
- pieprz,
- olej do smażenia.
Jak przyrządzić?
Płatki zalac litrem wrzątku, podgrzewać na bardzo małym ogniu aż się rozkleją i masa zgęstnieje, zdjąc z ognia i wystudzić. Cebulę drobno posiekać, przesmażyć na łyżce oleju i dodać do płatków, dodać też jajka i mąkę oraz starty na tarce ser, przyprawic do smaku. Z masy lepić kotleciki, panierowac w tartej bulce i smażyć na oleju na złoty kolor.
Jak podawać?
Można podawać np. z sosem pieczarkowym, pomidorowym.
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Trudność | prosty |
Autor | kasiula |