Kotlety z indyka w migdałach
![Oliwka .](https://m.kafeteria.pl/default-female-29937fb77cd7362ef,20,20,1,0.png)
![](https://m.kafeteria.pl/kotlety-z-indyka-w-migda-f72c6f3,730,0,0,0.jpg)
![](https://i.wpimg.pl/100x0/m.autokult.pl/vnjbcw5keq8ribvkghb0gmh4-6388312.png)
Przygotuj dziś coś wyjątkowego. Kotlety nie wydają się wprawdzie zbyt oryginalnym daniem, ale jeśli zrobisz je z indyka i do teko otoczysz delikatną panierką z migdałów, podbijesz serca wszystkich. Nie żałuj czasu, który spędzisz w kuchni. Robienie takiej pyszności to naprawdę sama przyjemność. A ile rozkoszy daje jedzenie…
Przygotuj:
- 50 dag piersi indyka
- 10 dag płatków migdałowych
- jajko
- 5 dag masła
- łyżeczkę soku z cytryny
- łyżkę mąki
- biały pieprz
![](https://i.wpimg.pl/100x0/m.autokult.pl/vnjbcw5keq8ribvkghb0gmh4-6388312.png)
Krok 1
Najpierw musisz odpowiednio przygotować pierś z indyka. Umyj mięso i osusz je, a następnie ostrym nożem pokrój w poprzek włókien. Kotlety powinny mieć jeden centymetr grubości.
Krok 2
Po pokrojeniu połóż na desce folię spożywczą, na niej ułóż kotlety i przykryj je drugim kawałkiem folii. Delikatnie rozbij mięso.
Krok 3
Po takim przygotowaniu musisz koniecznie doprawić pyszne kotlety z indyka. Użyj soli, pieprzu i soku z cytryny. Obtocz mięso w mące.
Krok 4
Pora na panierkę z migdałów. Roztrzep jajko w miseczce. Na talerz wsyp równomiernie płatki migdałowe. Zanurz kotlety z indyka w jajku, a następnie w płatkach. Dociśnij je mocno do powierzchni mięsa.
Krok 5
Pyszny obiad już prawie gotowy. Pozostało ci tylko smażyć kotlety drobiowe na rozgrzanym maśle po 5 minut z każdej strony. Danie powinno mieć jasnożółty kolor. Smacznego!
![](https://i.wpimg.pl/100x0/m.autokult.pl/vnjbcw5keq8ribvkghb0gmh4-6388312.png)
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze