Indyk z warzywami - smacznie i oryginalnie
OLIWKA . • dawno temuIndyk z warzywami to danie drobiowe smaczne i oryginalne. Mięso indycze jest bardzo delikatne i zapewne zadowolisz dzięki niemu niejednego smakosza. Jest przy tym obiedzie trochę pracy, ale czego się nie robi dla takiego efektu. Wyobraź sobie jak pyszny, pieczony indyk ląduje na twoim stole.
Przygotuj:
- 60 dag piersi z indyka
- 30 dag ostrego żółtego sera
- 100 ml bulionu warzywnego
- 400 ml bulionu drobiowego
- po 3 szalotki i ziemniaki
- kwaśne jabłko
- kapustę włoską
- 2 łyżki ziaren słonecznika
- sól
- pieprz
- gałkę muszkatołową
- majeranek
- masło
- olej
1. Pokrój mięso z indyka w cienkie plastry. Oprósz je solą, pieprzem i podsmaż na oleju z obu stron.
2. A teraz czeka cię ścieranie. Zetrzyj ziemniaki na tarce o małych oczkach i wymieszaj je ze startym serem.
3. Ułóż masę ziemniaczaną na mięsie i zapiekaj wszystko 15 minut w temperaturze 175 st. C.
4. Kapusta do indyka do prosta sprawa. Po prostu posiekaj ją i obsmaż na 2 łyżkach masła. Dodaj bulion warzywny (zostaw ok. 50 ml), a także sól i pieprz. Duś kapustę 10 minut.
5. Pieczony indyk z warzywami będzie jeszcze smaczniejszy, jeśli przygotujesz do niego sos majerankowy. Posiekaj szalotki i zarumień ja na maśle. Następnie dodaj pokrojone jabłko, majeranek, ziarna słonecznika i pozostały bulion. Zagotuj sos.
6. Pyszny indyk z ziemniakamijest już gotowy. Podawaj go z kapustą i sosem majerankowym.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze