Kurczak po węgiersku
OLIWKA . • dawno temuKurczak po węgiersku to idealne danie na zimny dzień. Dostarczy niezapomnianych wrażeń smakowych, rozgrzeje smakowitym aromatem papryki, zapewni energię na cały pracowity dzień. To wspaniały pomysł na obiad dla całej rodziny. Ta drobiowa potrwa nie jest szybkim daniem, które przygotujesz w 5 minut, ale warto się starać, bo efekt jest zniewalający.
Przygotuj:
- 4 udka z kurczaków
- 2 duże papryki
- łyżeczkę mielonej ostrej papryki
- 2–3 ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy lub oleju sojowego
- łyżkę posiekanej zieleniny
- sól
- pieprz
1. Najpierw przygotowaniemięsa drobiowego. Umyj nóżki i wyluzuj grube kości, lekko zbij mięso.
2. Pora na nadziewanie. Do udek włóż paseczki czosnku, natrzyj je solą, pieprzem i papryką.
3. Na patelni mocno rozgrzej olej i obsmaż udka z obu stron.
4. Pokrój teraz paprykę w krążki, przykryj naczynie i duś pyszne danie przez kwadrans. W razie konieczności podlej wrzątkiem.
5. Kurczak po węgiersku jest już prawie gotowy. Podawaj go zawsze w otoczeniu sporej ilości zieleniny.
6. Ta potrawa z drobiu świetnie smakuje z ziemniakami i surówką. Smacznego!
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze