Sos do spaghetti i sos do ryżu - dwa w jednym
![Oliwka .](https://m.kafeteria.pl/default-female-29937fb77cd7362ef,20,20,1,0.png)
![](https://m.kafeteria.pl/sos-do-makaronu-04c2d6b265df1abe,730,0,0,0.jpg)
![](https://i.wpimg.pl/100x0/m.autokult.pl/vnjbcw5keq8ribvkghb0gmh4-6388312.png)
Oto przepis, który pozwoli ci upiec dwie potrawy przy jednym sosie. Niezależnie od tego, czy lubisz ryż, czy też przepadasz za makaronem, możesz wykorzystać podaną tu recepturę. Nic w tym trudnego, ale za to dużo smacznego. Sama się przekonaj. Już nie będziesz musiała wybierać między potrawą dla siebie i daniem dla ukochanego, który nie jest fanem spaghetti.
Przygotuj:
- 25 dag mięsa mielonego
- 10 dag bryndzy
- jajko
- koncentrat pomidorowy
- łyżkę masła
- cebulę
- sól
- pieprz
- szczyptę sproszkowanej papryki, curry, estragonu, tymianku, bazylii
- 2 łyżki mąki
![](https://i.wpimg.pl/100x0/m.autokult.pl/vnjbcw5keq8ribvkghb0gmh4-6388312.png)
1. Najpierw powstaną mięsne pulpeciki. By je przygotować dodaj do mięsa mielonego bryndzę, jajko oraz sól. Wymieszaj wszystko dokładnie i formuj kuleczki wielkości orzecha. Obtocz je w mące.
2. Posiekaj cebulę i zeszklij ją na maśle.
3. Powstaje właśnie sos do makaronu czy sos do ryżu, jeśli wolisz. Do cebuli dolej szklankę wody i dodaj koncentrat pomidorowy. Teraz jest także czas na wsypanie wszystkich przypraw.
4. Do pysznego sosu wrzuć mięsne klopsiki i gotuj je przez kwadrans.
5. I to właściwie wszystko. Polej ryż lub makaron i ciesz się smakiem.
![](https://i.wpimg.pl/100x0/m.autokult.pl/vnjbcw5keq8ribvkghb0gmh4-6388312.png)
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze