Składniki:
1 cebula,
1 jabłko,
łyżka oleju,
pierś kurczaka lub inna wędlina,
3 kolorowe papryki,
sól,
pieprz,
bazylia,
curry,
sos sojowy,
2 łyżki oliwy.
Jak przyrządzić?
Mięso pokroić na drobne kawałki. Obsmażyć na 1 łyżce oleju. Cebulę drobno pokroić, obsmażyć na 1 łyżce oleju. Do smażonej cebuli dodać starte na tarce jabłko i trochę jeszcze podsmażyć. Dodać podsmażoną pierś z kurczaka i obsmażyć razem, podlać przegotowaną wodą. Dusić pod przykryciem. Na koniec dodać pokrojone w kostkę papryki. Poddusić, dodając sos sojowy, curry, pieprz ziołowy, bazylię.
Jak podawać?
Jeżeli odparowaliśmy wodę, można podawać jako surówkę do chleba. Jeżeli podlaliśmy większą ilością wody, możemy podać jako sos do ziemniaków, ryżu, kasz.
Uwagi:
Jablko trzeć na tarce do burakow. Zamiast piersi z kurczaka może być inna wędlina - ok. 20 - 25 dag.
Kategoria dania | Sosy |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Trudność | prosty |
Kaloryczność | niska |
Autor | Krystyna |