Cukinia z sosem czosnkowo- koperkowym

Przepis kulinarny
Cukinia z sosem czosnkowo- koperkowym Zobacz 11 zdjęć

Mój przepis na cukinię jest prosty i tani - idealny dla osób zapracowanych lub nie lubiących spędzać dużo czasu w kuchni. Przysmażona, chrupiąca cukinia z nieco ostrym, czosnkowym sosem może być znakomitą przekąską na spotkaniu towarzyskim.

Składniki:

3 nieduże młode cukinie,
10 dag mąki,
olej do smażenia,
sól, pieprz.

Sos:

15 dag chudego twarożku,
2 ogórki gruntowe,
2 ząbki czosnku,
1 łyżka oliwy,
jogurt naturalny 200 ml,
1 łyżka soku z cytryny,
pół pęczka koperku,
sól, pieprz,
cukier do smaku.

Jak przyrządzić?

Umyte cukinie pokroić w ukośne plastry.

Posolić, ułożyć na sicie i odstawić na pół godziny, żeby obciekły z soku.

W tym czasie przygotować sos.

Ogórki obrać.
Zetrzeć na tarce jarzynowej.

Posolić i odstawić, żeby puściły sok.

Następnie odcisnąć.

Twarożek utrzeć z jogurtem, zmiażdżonym czosnkiem.

Dodać odciśnięte ogórki, pokrojony koperek, sok z cytryny, łyżkę oliwy.

Doprawić pieprzem, cukrem i solą.

Odstawić do lodówki, żeby wszystkie smaki się połączyły.

Cukinię obtoczyć w mące i smażyć na rozgrzanym oleju.

Jak podawać?

Podawać ciepłą razem z sosem.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaSosy
Czas przygotowania60 min.
Trudnośćprosty
Porcje4
Kalorycznośćśrednia
Przybliżony koszt16 zł

Cukinia z sosem czosnkowo- koperkowym: Podobne przepisy

Cukinia z sosem czosnkowo- koperkowym: wypróbuj również

Powiązane Tematy