Mój przepis na cukinię jest prosty i tani - idealny dla osób zapracowanych lub nie lubiących spędzać dużo czasu w kuchni. Przysmażona, chrupiąca cukinia z nieco ostrym, czosnkowym sosem może być znakomitą przekąską na spotkaniu towarzyskim.
Składniki:
3 nieduże młode cukinie,
10 dag mąki,
olej do smażenia,
sól, pieprz.
Sos:
15 dag chudego twarożku,
2 ogórki gruntowe,
2 ząbki czosnku,
1 łyżka oliwy,
jogurt naturalny 200 ml,
1 łyżka soku z cytryny,
pół pęczka koperku,
sól, pieprz,
cukier do smaku.
Jak przyrządzić?
Umyte cukinie pokroić w ukośne plastry.
Posolić, ułożyć na sicie i odstawić na pół godziny, żeby obciekły z soku.
W tym czasie przygotować sos.
Ogórki obrać.
Zetrzeć na tarce jarzynowej.
Posolić i odstawić, żeby puściły sok.
Następnie odcisnąć.
Twarożek utrzeć z jogurtem, zmiażdżonym czosnkiem.
Dodać odciśnięte ogórki, pokrojony koperek, sok z cytryny, łyżkę oliwy.
Doprawić pieprzem, cukrem i solą.
Odstawić do lodówki, żeby wszystkie smaki się połączyły.
Cukinię obtoczyć w mące i smażyć na rozgrzanym oleju.
Jak podawać?
Podawać ciepłą razem z sosem.
Kategoria dania | Sosy |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 4 |
Kaloryczność | średnia |
Przybliżony koszt | 16 zł |