Zbieranie grzybów to ciężka praca ale i ogromna przyjemność. Nawet zbieracz z małą wiedzą wie, jak wyglądają kurki. Dlatego spośród różnych grzybów te trafiają na nasze stoły najczęściej. Przede wszystkim do jajecznicy, sosów, pierogowego farszu i zapiekanek, ale dobrze komponują się także z różnymi składnikami warzywnych sałatek.
Składniki:
25 dag małych kurek,
pół kg fasolki szparagowej,
1 cebula,
1 czerwona papryka,
ząbek czosnku,
pęczek natki pietruszki,
łyżka octu balsamicznego,
łyżka oliwy z oliwek,
sól, pieprz,
łyżka masła.
Jak przyrządzić?
Z fasolki poodcinać końcówki i przekroić ją na pół.
Ugotować w lekko osolonej wodzie.
Kurki oczyścić, umyć pod bieżącą wodą.
Cebulę pokroić w drobną kostkę, paprykę w słupki.
Kurki wraz z cebulą usmażyć na patelni z łyżką masła.
Dodać paprykę i pokrojony czosnek i jeszcze chwilę smażyć.
Dodać fasolkę szparagową, pokrojoną natkę i wszystko dokładnie wymieszać.
Sałatkę polać oliwą i octem balsamicznym, przyprawić solą i pieprzem.
Dobrze wymieszać.
Jak podawać?
Podawać na ciepło lub zimno.
Kategoria dania | Dania wegetariańskie |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 4 |
Kaloryczność | średnia |
Przybliżony koszt | 18 zł |