Panuje przeświadczenie, że patisony nadają się bardziej do ozdoby niż do jedzenia, bo zadziwiają swoim kształtem i barwą. Nic mylnego. Jest to warzywo, które możemy jeść na surowo, gotować, piec, zapiekać, faszerować. Z jego udziałem powstają smaczne i oryginalne potrawy.
Składniki:
4 małe patisony,
3 jajka,
pęczek rzodkiewek,
4 orzechy włoskie,
pół szklanki majonezu,
dwie łyżki śmietany,
łyżka poszatkowanego koperku,
łyżka natki pietruszki,
łyżka soku z cytryny,
sól, pieprz.
Jak przyrządzić?
Patisony obrać ze skórki, miąższ pokroić w grubą kostkę i i ugotować w osolonej wodzie (około 10 minut).
Odcedzić i skropić sokiem z cytryny.
Rzodkiewkę pokroić w plasterki, większą w pół plasterki.
Jajka ugotować, pokroić w ósemki.
Wszystkie składniki połączyć.
Majonez wymieszać ze śmietaną, doprawić solą, pieprzem i polać sałatkę.
Na koniec posypać koperkiem i natką pietruszki.
Jak podawać?
Podać udekorowaną orzechami włoskimi.
Kategoria dania | Sałatki i dania z warzyw |
---|---|
Czas przygotowania | 20 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 2 |
Kaloryczność | średnia |
Przybliżony koszt | 16 zł |