Jak sama nazwa wskazuje, ciasto najlepsze z najlepszych. I, uwaga, wcale nie takie pracochłonne, mimo tortowego charakteru. Dwa blaty kruchego ciasta i jeden biszkoptowy. Budyń, trochę miłych dodatków i królewiec gotowy. Jest jednak szkopuł. Owszem, ciasto jest smaczne od razu po przygotowaniu, ale prawdziwie królewskiego smaku nabiera dopiero na trzeci, czwarty dzień. Kto tyle wytrzyma?
Składniki:
Kruche ciasto:
30 dag mąki pszennej,
15 dag masła,
1/3 szklanki cukru,
4 łyżki miodu płynnego,
1 jajo,
szczypta proszku do pieczenia.
Biszkopt:
5 łyżek mąki,
5 jaj,
5 łyżek cukru,
szczypta proszku do pieczenia.
1 budyń śmietankowy,
kilka kropli aromatu waniliowego (lub śmietankowego),
2 szklanki mleka,
cukier waniliowy,
25 dag masła,
¼ szklanki miodu,
2 kieliszki koniaku (może być whisky, brandy lub wódka),
2 łyżki tartej bułki,
gotowa polewa czekoladowa,
garść bakalii do ozdoby.
bułka tarta i masło do przygotowania formy.
Jak przyrządzić?
Mąkę na kruche ciasto siekamy z masłem, dodajemy resztę składników i szybko zagniatamy.
Ciasto dzielimy na dwie części i wałkujemy na dwa okrągłe plastry.
Tortownicę smarujemy odrobiną masła, posypujemy bułką tartą i pieczemy w niej pierwszy blat w temperaturze 180 stopni.
Kiedy blat będzie rumiany (10 minut), wyjmujemy go i w tej samej blasze pieczemy drugi blat.
Białka na biszkopt ubijamy na sztywno, a następnie dodajemy do nich powoli, cały czas miksując, najpierw cukier, a następnie żółtka.
Na końcu odrobinę proszku do pieczenia i mąkę.
Tak przygotowane ciasto wlewamy do tej samej tortownicy i pieczemy aż urośnie i się zezłoci (ok. 15 minut).
Budyń przygotowujemy zgodnie z przepisem, a kiedy będzie już bulgotał, dodajemy do niego masło, cukier waniliowy i jeden kieliszek koniaku.
Kiedy budyń i blaty już wystygną, układamy na dużym talerzu najpierw blat kruchego ciasta, połowę budyniu i biszkopt.
W szklance z miodem mieszamy pozostały koniak z trzema łyżkami wody i paroma kroplami aromatu waniliowego i tak powstałym płynem nasączamy biszkopt, nakładamy drugą część budyniu i przykrywamy kruchym blatem.
Podgrzaną polewą traktujemy cały królewiec, a na końcu ozdabiamy go bakaliami.
Zobacz pozostałe przepisy świąteczne:
Staropolski krem grzybowy
Wigilijny barszcz czerwony z jabłkami
Pierogi z kapustą
Kapusta z grzybami
Śledzie po góralsku
Domowy pasztetWigilijny kompot z suszonych owoców
Jabłka z pieca na świąteczny stół
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 45 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 8 |
Kaloryczność | wysoka |
Przybliżony koszt | 25 zł |