Włoski akcent w świątecznej scenerii. Tak przygotowane pieczarki urozmaicą świąteczny stół. Podobno we Włoszech stanowią standard podczas świątecznej kolacji. A wiadomo, Włosi umieją gotować. Sycące i pyszne mogą pełnić funkcję jarzyny do obiadu albo przystawki. Warto spróbować.
Składniki:
8 dużych pieczarek,
1/2 czerwonej papryki,
1 cebula,
4 żółtka,
1 szklanka śmietany 22%,
1-2 ząbki czosnku,
2 łyżki oliwy,
sól i pieprz.
Jak przyrządzić?
Paprykę i cebulę kroimy na drobną kostkę.
Czosnek przeciskamy przez praskę.
Pieczarki myjemy, odcinamy im nóżki, a kapelusze nacieramy solą i pieprzem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni na 5 minut.
W tym czasie na rozgrzanej oliwie smażymy cebulę, czosnek i paprykę, aż składniki zmiękną.
Wyjmujemy pieczarki z pieca i nakładamy do nich masę warzywną.
Żółtka mieszamy ze śmietaną i polewamy nimi grzyby.
Wstawiamy do piekarnika i pieczemy ok. 10-15 minut.
Jak podawać?
Podajemy jako przystawkę lub jarzynkę do dania głównego.
Kategoria dania | Inne dania |
---|---|
Czas przygotowania | 20 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 4 |
Kaloryczność | średnia |
Przybliżony koszt | 12 zł |